PUBLICITAT

Dall d'Arans a concurs

  • La parròquia d'Ordino tindrà presència al concurs agrícola de prats florits H Forma part de la finca agrícola explotada per Cal Cametes
EL PERIÒDIC
ORDINO

Periodic
El prat de dall d'Arans que participarà al concurs francès Foto: COMÚ D?ORDINO

La parròquia d'Ordino tindrà presència al concurs agrícola de prats florits, primer a escala pirinenca, i després a nivell nacional del certamen francès, amb una extensió de 2,5 hectàrees situades a Arans, prat de dall ubicat entre el riu i el camí ral, que forma part de la finca agrícola explotada per Cal Cametes de la Cortinada que va aconseguir el premi d'excel·lència.

El prat ha estat seleccionat a càrrec d'un jurat de l'Arieja format per un tècnic del parc, expert en biodiversitat i paisatge; un tècnic del Conservatori botànic nacional dels Pirineus i Migdia Pirineus; una tècnica agrònoma que ha valorat els criteris de productivitat; i els tècnics dels parcs naturals d'Ordino i la Massana, així com una tècnica del Departament d'Agricultura del Govern d'Andorra.

El concurs de prats florits incentiva les bones pràctiques agrícoles i valora la contribució dels prats a la diversitat florística i faunística, i a la qualitat del paisatge, aportant valors estètics i ecològics. Els parcs naturals d'Andorra han col·laborat amb el Parc natural regional dels Pirineus de l'Arieja en l'organització d'aquest concurs agrícola que valora l'equilibri agrònom i ecològic dels prats i pastures de muntanya. A França el concurs és d'àmbit local i nacional. Pel que fa a la regió pirinenca, concursaran els guanyadors de les diferents comarques pirinenques vinculades als parcs naturals dels dos països, Andorra i França.

Al concurs territorial, hi van participar quatre prats d'Ordino i un prat de la Massana el qual va quedar fora per no complir amb els requisits. A les avaluacions, experts agrònoms i ecòlegs visiten les parcel·les en presència de l'explotador, i la puntuació s'incrementa amb els sistemes d'explotació que afavoreixen un bon equilibri agrícola i ecològic amb la presència de plantes, pel seu interès mel·lífer, la palatabilitat, i la qualitat nutritiva com ara la producció de carn de qualitat; i també es valora la presència de fauna (insectes, rèptils i ocells). L'èxit del concurs en edicions anteriors a França ha fet incrementar el nombre de regions participants que el 2013 ha passat de 39 a 45 amb un total de 300 candidats. I la convocatòria s'ha obert per primera vegada a sis Lycées agrícoles.

El premiat local tindrà l'oportunitat de concórrer a nivell nacional en diferents categories, a més a més de la recompensa pels beneficis i els serveis obtinguts de les pràctiques ecològiques en la qualitat dels farratges, la biodiversitat, la pol·linització, la qualitat de l'aigua i la regulació del clima, entre altres. El lliurament de premis nacionals tindrà lloc el 13 de novembre a l'Assemblée permanente des Chambres d'agriculture a París.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT