PUBLICITAT

IRPF a partir de 24.000 euros

  • Martí diu que amb ell com a cap de Govern no hi haurà més impostos a Andorra
  • La reforma de la CASS estableix un increment de la cotització en la branca de vellesa del 10 al 12%
L.F.M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
33El Cap de Govern, Toni Martí, ahir abans de pronunciar el discurs d'obertura del Debat d'Orientació Política. Foto: TONY LARA

Abans que finalitzi el 2013, Andorra tindrà un Impost sobre la renda de les persones físiques, una nova llei de la Seguretat Social i un complement de jubilació pels funcionaris, segons va anunciar ahir el cap de Govern, Toni Martí, durant el discurs que va donar el tret de sortida al Debat d'Orientació Política.

Pel que fa a l'IRPF, entrarà a tràmit parlamentari després que el Govern l'aprovi en la propera sessió de Consell de Ministres del 3 de juliol i, segons va assegurar el mateix Martí, aquest serà l'últim impost introduït pel seu Govern. Martí va explicar que finalment s'ha decidit fixar l'impost en el llindar dels 24.000 euros anuals, a partir dels quals «es començarà a tributar amb un 5%». A partir dels 40.000 euros es pagarà un 10% de la renda, i per garantir l'equitat de l'impost «es preveuran exempcions i deduccions» per a famílies on només treballa un dels membres, per a persones amb fills o ascendents a càrrec, per a situacions d'incapacitat i per l'adquisició de la primera residència.

Una de les novetats destacables de la llei, i que s'ha fet seguint el principi de «simplicitat», és l'aplicació del «sistema de retenció en origen». Això vol dir que la majoria de ciutadans «no hagin de presentar la declaració de la renda», sinó que serà «la mateixa CASS qui recaptarà la retenció per IRPF». Un sistema creat per «no complicar més la vida ni als treballadors ni als empresaris».

Martí també va avançar que el nou impost inclourà les rendes del treball i «les rendes del capital que encara no estan gravades», i que aquestes tindran exempcions; en el cas dels interessos, s'evitarà perjudicar el petit estalviador amb «una exempció de 3.000 euros» i en el cas dels dividends quedaran exempts els de societats andorranes perquè queden gravades per l'impost de societats.

«Previsiblement a finals d'aquest any s'aprovarà l'IRPF» i «en només tres anys haurem posat en marxa un nou model fiscal: amb la introducció de l'impost de societats, l'impost de la renda dels no residents, l'impost d'activitats econòmiques –que ara quedarà inclòs a l'IRPF–l'impost general indirecte i l'impost sobre la renda »; precisament aquest nous impostos «han servit per demostrar al món el compromís d'Andorra d'avançar cap a l'homologació internacional i la transparència. Seguint aquesta línia, Martí va parlar també de les relacions amb Europa, i va aprofitar l'ocasió per reiterar la voluntat del Govern d'assolir una integració progressiva en el mercat interior europeu a través de l'EEE, «tal i com ho fa Liechtenstein», sense demanar «privilegis» però amb una adaptació de les normes per «no posar en risc la nostra identitat nacional i els delicats equilibris».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT