PUBLICITAT

Bartumeu considera que el sistema polític instaurat amb la Constitució s'està esgotant

  • Martí respon a Bartumeu assegurant que ell és favorable als coprínceps i critica la manca de concreció de Rios
  • Rios acusa el Govern de no creure en l'IRPF com a mesura de reactivació econòmica
21062013-RIOS
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, amb Ladislau Baró, aquest dijous abans de la sessió de Consell General. Foto: TONY LARA

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, durant la seva intervenció en el debat d'orientació política d'aquest divendres, ha acusat el Govern de no creure en l'IRPF, i de considerar-lo 'una imposició que crea divisió en els seus'. Rios ha assegurat que és per això que triguen tant a presentar-lo, i ha afegit que l'impost serà una mesura de reactivació econòmica, ja que 'tanca el marc fiscal i per tant dóna seguretat jurídica per a les inversions estrangeres'. El president del grup parlamentari socialdemòcrata ha considerat que el discurs del cap de Govern va ser el moment de 'Martí el màrtir', i ha lamentat 'que ens diguin que no tenen solucions'. En aquest sentit, Rios ha assegurat que 'no estan atenent ni allò que és urgent ni allò que és important', i que per tant, 'des que governa DA la xifra d'aturats s'ha incrementat més d'un 60%'. Durant la seva intervenció, Rios també ha criticat que Martí demani lleialtat institucional sobre temes com la CASS o l'IRPF 'sense tenir els textos per analitzar-los'.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, ha acusat el cap de Govern d'haver passat del 'Martí messies' durant la campanya electoral al 'Martí l'èpic' l'any passat, i ara al 'Martí el màrtir' reconeixent que no es poden fer miracles.

Rios ha fet algunes propostes en matèries com l'ocupació, demanant més inversió per al Servei d'Ocupació i programes de formació específics per a joves i per als majors de 40 anys, així com la creació d'empreses basades en l'economia del bé comú. A més, també ha demanat que es reforci la lluita contra l'intrusisme, solucions als problemes informàtics a la duana, i inversions públiques que garanteixin un retorn, com ara una estació d'autobusos.

El president del GPS també ha acusat el Govern de prioritzar les institucions per sobre dels drets i les llibertats de les persones, arran de la proposició de llei per despenalitzar l'avortament. En aquest punt, ha aprofitat per donar suport a la iniciativa popular que promou el matrimoni entre les persones del mateix sexe, i per reclamar al Govern que torni a obrir el debat sobre la nacionalitat.

Jaume Bartumeu, president del grup mixt ha plantejat aquest divendres la necessitat de fer una 'reforma a fons del nostre sistema constitucional' com a solució per 'ajudar a sortir de la crisi'. El conseller de l'oposició ha fet aquesta afirmació després de fer referència a la 'fonda esquerda institucional' que es va produir en el debat de la despenalització de l'avortament en tres supòsits. Bartumeu ha afirmat que 'guanya posicions [entre els ciutadans] que el sistema polític instaurat amb la Constitució està esgotant-se i no pot resoldre els problemes de la societat'. Per tant, ha afegit que 'només una proposta política forta pot ajudar a sortir de la crisi, és a dir, una reforma a fons del nostre sistema constitucional'. Bartumeu ho ha dit en el marc del Debat d'orientació política que des d'aquest dijous s'està desenvolupant al Consell General.
Però Jaume Bartumeu ha començat el seu discurs en un primer bloc on ha evidenciat els indicadors econòmics negatius en tots els sectors d'Andorra. A més, ha dit que les empreses del país pateixen una doble asfíxia: la depressió en la demanda i la manca de finançament.

El president del grup mixt ha desgranat al llarg del seu discurs sis propostes d'actuació: forçar els bancs a donar crèdits raonables; habilitar altres vies de crèdit; unificar els criteris dels plecs de bases en els edictes; promoure programes de formació per a desocupats enfocats al sector primari; suprimir la duplicitat dels transitaris a la duana; i lluitar contra l'intrusisme i la competència deslleial.

Bartumeu, que ha assegurat que el seu grup facilitarà el tràmit parlamentari de la llei de l'IRPF, ha estat molt crític amb la política del Govern pel que fa a la contenció de la despesa. Ha dit que 'porten dos anys de política d'austeritat de tall liberal clàssic' que ha comportat dos errors: centrar les retallades en la despesa pública i fiar el creixement a l'obertura econòmica.

El president del grup mixt també s'ha referit al secret bancari i ha emplaçat el Govern a 'parlar-ne sense hipocresia com ha fet Luxemburg', en el sentit d'acceptar que si Andorra es veu obligada a l'intercanvi automàtic d'informació fiscal és perquè ho exigeix Estats Units i 'la plaça financera andorrana no es pot veure fora del circuit financer americà'. Bartumeu ha retret a Martí que no parlés ni de sanitat, ni de territori i medi natural ni del comerç electrònic. I ha qualificat l'Executiu de 'Govern dels petits passos'.

El cap de Govern, Toni Martí, s'ha mostrat 'molt preocupat' arran de les paraules de Jaume Bartumeu dient que cal una reforma a fons del sistema constitucional. Martí ha assegurat que ell és favorable als coprínceps, tot i reconèixer que 'alguna fórmula haurem de buscar' perquè considera que temes com la despenalització de l'avortament tornaran a posar-se sobre la taula. Al seu torn, Bartumeu ha respost dient que també està a favor dels coprínceps sempre i quan respectin els mandats constitucionals d'arbitrar i moderar, i ha assegurat que en el cas de l'avortament 'hi va haver un veto tàcit' per part del copríncep episcopal, cosa que suposa 'un abans i un després'. En referència a la intervenció de Rios, el cap de Govern ha dit que el seu discurs ha estat 'ple de generalitats' i que li ha recordat l'antic estil de Jaume Bartumeu.

Un dels temes que ha generat més debat aquest divendres al Consell General ha estat les implicacions institucionals que va tenir la proposició de llei sobre l'avortament. El cap de Govern, Toni Martí, s'ha mostrat preocupat per les paraules del president del grup mixt, Jaume Bartumeu, però ha reconegut que 'alguna fórmula haurem de buscar' perquè considera que els supòsits per despenalitzar l'avortament que va proposar el PS 'són raonables' i que tard o d'hora el debat tornarà a sorgir.

De la seva banda, Bartumeu ha dit que no amaga la mà, sinó que ja va dir que 's'havia saltat una frontera' perquè el Parlament no pot admetre vetos. Per aquest motiu, ha afegit que ell també està a favor dels coprínceps, però amb els mandats que dóna la Constitució, i ha assegurat que hi ha un problema i que pot sentar un precedent. Ladislau Baró ha replicat assegurant que el veto no va existir, però ha reconegut que 'no podem tancar els ulls a la realitat social canviant' i que per tant el tema s'haurà de tractar, però amb cautela.

Durant la seva intervenció, el cap de Govern ha mostrat complicitat envers Jaume Bartumeu en qüestions com l'acostament a Europa o la negociació de la fiscalitat de l'estalvi, i fins i tot li ha agraït la seva reunió amb la representant del copríncep francès, Sylvie Hubac, ja que ha reconegut que hi haurà una gran pressió en relació amb l'intercanvi d'informació i que 'bona part del futur d'Andorra es jugarà a Europa durant els propers sis mesos'.

En canvi, Martí ha menystingut la intervenció del president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, opinant que ha fet propostes buides de contingut, i acusant-lo de no saber en quin món viu i de comptar 200 aturats més dels que hi ha realment, qualificant aquest fet de 'frivolitat'. Pel que fa a la crítica feta per Rios assegurant que no creuen en l'IRPF, el cap de Govern ha contestat dient que la seva proposta d'impost només feia pagar un 6,6% de la població, mentre que el projecte de llei que aprovarà el Govern afectarà entre un 30 i un 35%. Martí també ha criticat que el PS no hagi fet referència a temes cabdals com l'acostament a Europa o les demandes de la UE en matèria d'intercanvi d'informació fiscal.

El cap de Govern, Toni Martí, ha tancat el debat celebrant que per primera vegada tot el Parlament 'estigui d'acord amb dos grans temes cabdals' com és el desplegament fiscal i el fet de ser actius en la negociació de l'intercanvi automàtic d'informació fiscal.

El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha iniciat la seva intervenció al Debat d'orientació política mostrant la 'preocupació' per les paraules de Bartumeu plantejant 'un ajustament del model constitucional' després d'haver fet referència al rebuig de la proposició de llei sobre l'avortament. Baró ha acusat Bartumeu de 'tirar la pedra i amagar la mà' ja que la proposició de llei portava implícita la reforma constitucional i l'ha emplaçat que 'si té una proposta digui-ho clarament', a més de reiterar les 'vel·leïtats republicanes' de Bartumeu que ja va posar de manifest en el decurs del debat anterior. Baró també ha replicat en l'inici de la seva intervenció al president del grup socialdemòcrata, David Rios, a qui ha acusat de 'tenir una visió caricaturitzada de la realitat andorrana producte d'un manual ideològic més que de tocar de peus a terra'.

Baró s'ha referit al contingut del discurs del cap de Govern dient que l'havia fet amb 'realisme i coratge polític'. Realisme per assumir que la crisi costa de superar i coratge perquè 's'opta per no abaixar els braços' i es continua avançant en el procés de reformes.

El president del grup demòcrata ha proposat establir una 'regla d'or de l'equilibri pressupostari' per controlar l'endeutament i el dèficit públic. Una 'disciplina en la despesa' que passaria, segons Baró, per establir una norma o conjunt de normes que 'limitin la possibilitat de gastar més del que es recapti, tot i establint un topall al creixement del deute públic amb la finalitat de garantir la sostenibilitat de les finances a llarg termini'.

Baró ha fet una defensa aferrissada de les grans decisions que en els darrers trenta anys s'han pres al país i que han tingut com a conseqüència grans canvis que han estat claus en el desenvolupamet econòmic (FHASA, Acord Duaner, Constitució...).

En aquest sentit i en l'actual context, Baró ha apostat per 'perseverar en una estratègia que no passi per negar el canvi ni per fugir d'estudi per la via del recurs demagògic sinó per continuar prenent decisions claus'.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT