PUBLICITAT

De l'odi a l'amor, un pas

  • El cap de Govern dedica ?copets a l'esquena' a Bartumeu i una bronca a Rios H Martí diu que l'IRPF afectarà entre un 30 i un 35% de la població, a diferència del 6'6% que proposava el PS
L.F.M.
ANDORRA L AVELLA

Periodic
Foto:

«Tant malament no ho devem estar fent si les seves crítiques són menys dures que de costum i amb menys contundència»,primera picada d'ullet de Toni Martí a Jaume Bartumeu. Complicitat en qüestions com l'acostament a Europa o la negociació de la fiscalitat de l'estalvi, i fins i tot agraïments per la col·laboració de Bartumeu en la relació d'Andorra amb la Unió Europea i concretament per la seva reunió amb la representant del copríncep francès, Sylvie Hubac, ja que, tal i com va reconèixer Martí, «hi haurà una gran pressió en relació amb l'intercanvi d'informació» i que «bona part del futur d'Andorra es jugarà a Europa durant els propers sis mesos». Ladislau Baró també va agrair a Bartumeu «l'esperit conciliador» tot i el to «paternalista» i «un pèl perdonavides»

Així doncs, mà estesa de Martí a Bartumeu, però un dit acusador i indignat per al president del Grup Parlamentari Socialdemocrata, David Rios. «Vosté m'ha dit que si no puc aportar solucions que plegui. Doncs ja li dic jo ara que no plegaré, i després d'haver-lo escoltat a vostè, encara menys!». El cap de Govern va qualificar el discurs de Rios de «molt poètic» però mancat de realisme, «ple de generalitats i paraules boniques però buit de contingut». Martí, després d'esbroncar-lo per dirigir-se a ell directament pel cognom sense «el senyor», quan Rios l'havia anomenat «Martí el màrtir» – una «manca d'educació i respecte» – va menystenir també la seva expressió «economia del bé comú» dient-li: Escolti, vostè no sé que es pensa però això és el Consell General»».

I tot i que Martí va dir que la seva intervenció respecte el discurs de Rios seria breu, encara va tenir uns quants retrets més a fer: el va acusar de comptar 200 aturats més dels que hi ha realment, qualificant aquest fet de «frivolitat» i, pel que fa a la crítica feta per Rios assegurant que a DA no creuen en l'IRPF, el cap de Govern va contestar que «per ser que no hi creiem devem ser burros», ja que la proposta del PS d'impost «només feia pagar un 6,6% de la població» mentre que el projecte de llei que aprovarà el Govern «afectarà entre un 30 i un 35%», i la pregunta del cap de Govern, «però vostè, ¿en quin món viu?», Martí també va criticar que el PS no fés referència a temes cabdals com l'acostament a Europa o les demandes de la UE en matèria d'intercanvi d'informació fiscal. En resum, «vostè fa més una aposició que una oposició».

Ah! i la última... i aquesta a burxar: «El seu discurs ple de generalitats i paraules boniques és més de l'estil del Bartumeu d'abans. Ja passa això quan una família se separa. Però n'ha aprés alguna cosa d'ell, li'n pot donar les gràcies». Zasca.

Rios va respondre que el GPS «sí ha aportat propostes, el que passa és que no han estat ben rebudes». i va afegir que «vostès ens ridiculitzen perquè no els hi agrada que se'ls hi digui que no es fan bé les coses». Aps, i un detall que no se li va escapar: tant el cap de Govern en el seu discurs com Ladislau Baró van parlar de que les reformes estaven comportant a DA un «desgast polític»... Rios es va mostrar estranyat de la insistència, «¿què passa? ¿ja ha començat la campanya electoral?», pel president del GPS resulta estrany que s'hagin de justificar encara «estant a meitat de legislatura», potser és que no ho estan fent tan bé...



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT