PUBLICITAT

El Govern xifra en 12 milions els danys de les riuades

  • Les carreteres i els sistemes de sanejament són els més malmesos
EL PERIÒDIC
VAL D'ARAN

Periodic
Un dels esvorancs que cal refer a la carretera comarcal 28 Foto: ACN

El Govern xifra en uns 12 milions d'euros el cost de reparar les comunicacions i els sistemes de sanejament malmesos per les riuades de dimarts a la Val d'Aran, segons va informar ahir l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Les carreteres de la Generalitat van patir desperfectes per valor de 5 milions, i els sistemes de sanejament, set d'ells estan afectats, van patir danys per 7 milions d'euros. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va visitar la zona afectada i va anunciar divendres passat a Vielha l'nici imminent dels treballs, la setmana que ve. En el cas de la xarxa viària, els treballs començaran quan baixi el nivell dels rius, mentre a les infraestructures hidràuliques (sobretot depuradores) cal fer un anàlisi més exhaustiu dels danys, tenint en compte que cal esperar que baixi el nivell de l'aigua i fer un repàs de l'estat dels col·lectors. Així mateix, el conseller Vila va anunciar que el Servei Meteorològic de Catalunya, l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Institut Geològic de Catalunya elaboraran un estudi per determinar les causes de les riuades i establir futures actuacions. El conseller acompanyat en la visita pel síndic d'Aran, Carlos Barrera, va agrair la feina feta per les autoritats locals durant els aiguats.

Depuradores / Els principals danys són en set sistemes de sanejament de la zona, sobretot en diversos trams de col·lectors en alta –uns 18 quilòmetres– que recullen les aigües residuals provinents del clavegueram i les transporten cap a la depuradora, per ser tractades. El sistema de sanejament de Naut Aran és el més afectat. La depuradora ha patit danys de diversa consideració, però el principal inconvenient és l'absència de col·lectors d'una longitud total de 10 quilòmetres. Aquestes conduccions recollien les aigües residuals de Baqueira, Tredós, Salardú, Arties, Gessa, Garós i Unha per transportar-les cap a la depuradora. El sistema de Casau i Casarilh també registra importants danys en la xarxa de col·lectors. D'altra banda, la depuradora no presenta danys aparents, però caldria revisar la cimentació de l'edifici, segons el Departament. El sistema de Vielha i Mijaran també té el mateix problema: la depuradora no presenta grans desperfectes, però cinc quilòmetres de col·lectors presenten greus danys. Pel que fa als sistemes de Les i Bossost, les depuradores no han patit danys importants però es desconeix l'estat dels col·lectors i calen inspeccions més exhaustives quan es recuperi la normalitat. Les depuradores d'Arròs i Aubert estan fora de servei, no s'hi ha pogut accedir per fer una valoració dels danys i es desconeix l'estat dels col·lectors. A més dels danys assenyalats, que tenen un valor superior als 7 milions d'euros, totes les depuradores estan sense subministrament elèctric.

Carreteres / Els principals danys en les vies de comunicació són a la a C28, en el tram entre Gessa, Arties i Salardú. Les riuades també van causar desperfectes a la carretera local L500 al Pont de Suert i a la C147 a Isil. Els equips de conservació i manteniment van treballar per tal de garantir el trànsit com a mínim en un carril amb pas alternatiu. Els principals danys són en tres quilòmetres de la C28, entre Arties i Salardú, on les crescudes de la Garona i alguns afluents van causar esfondraments del terreny i de la calçada. La via més malmesa però, és la N230 de titularitat estatal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT