PUBLICITAT

Els Fallaires busquen la complicitat de totes les parròquies per a la Unesco

  • L'Associació va reconèixer la contribució de Canturri a la recuperació de la tradició
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Canturrri, en l'homemantge que li van retre ahir els fallaires, i el nou fallaire major, fent rodar la falla, a Casa de la Vall Foto: TONY LARA

L'Associació de Fallaires d'Andorra la Vella, a través del seu president, Xavier Burgos, va fer ahir una crida a les altres parròquies perquè s'adhereixin i així fer més força al projecte perquè les falles siguin declarades patrimoni cultural immaterial de la Unesco. La crida la va fer en el marc de la festa de l'arribada de la flama del Canigó davant de la Casa de la Vall, on també es va retre homenatge a Pere Canturri per l'ajuda que ha prestat en la recuperació de les falles a Andorra, informa l'ANA. Els Fallaires es van constituir, en gran mesura, per «dotar d'una estructura el món de les falles» i així fer més difícil que la tradició es perdés, explicava Burgos. I de fet, s'ha notat un impuls: «Si abans de ser associació eren una vuitantena de fallaires, ara ja superen amb escreix el centenar. I aquest impuls també ha d'ajudar en el procés per aconseguir la declaració de patrimoni cultural immaterial de la Unesco».

Aquesta declaració podria arribar el 2014, i el president dels Fallaires és al respecte moderadament optimista perquè, diu, «reunim les condicions» que posa la Unesco, de ser festes preservades, documentades i catalogades. En la mateixa línia, Canturri, que havia estat ministre de Cultura i en la joventut, també fallaire, es va pronunciar a favor d'aquesa iniciativa. Canturri va ser homenatjat pels Fallaires, que li agraïen així el paper decisiu en la recuperació de les falles. De la seva banda, l'historiador va assegurar que tot el mèrit «és d'ells, que han recuperat la tradició i n'han fet una cosa tan important que pot arribar a ser reconeguda per la Unesco». I val la pena que no es perdi, insisteix: «Tot i que de falles n'hi ha a molts llocs, les d'Andorra són les que Mossèn Cinto menciona al seu Canigó». L'exministre de es va confessar «emocionat» i «il·lusionat» amb l'homenatge, per recordar el temps de quan era petit i vivia l'«aventura d'anar a buscar el beç i fer rodar les falles». El que li va tocar especialment la fibra va ser fer rodar una falla anys després de l'última ocasió en què va tenir-ne l'oportunitat. Segons Canturri, les sensacions i el soroll del foc al rodar «no s'obliden, queden en la memòria». L'historiador ha sigut el primer homenatjat per l'Associació de Fallaires, que vol anar retent homenatge any rere any a d'altres persones importants en l'àmbit del foc de Sant Joan. Un exemple és el d'Andreu Cardona, de Casa Callaueta, que amb molta probabilitat serà el successor de Canturri perquè mai ha deixat de fer-les rodar i a més, és l'encarnació d'una llarga trajectòria familiar de fallaires, argumenta Burgos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT