PUBLICITAT

Blaumut posa el ganxo mediàtic del cicle; Cesk Freixas, el sobiranista

  • Sant Julià renuncia al cine de cap de setmana al Rocafort
A.L.
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Oriol Aymat, Xavi de la Iglesia, Vassil Lambrinov i Manel Pedrós són Blaumut: el 2 de juliol, a la plaça de Sant Roc. Foto: EL PERIÒDIC

L'any passat van ser The Mamzelles; l'altre, La Iaia, i l'anterior, Maria Coma. Per no recular més. El cas és que els Vespres d'estiu lauredians han funcionat històricament com a trampolí de bandes que abans o després han acabat donant la campanada. I aquest curs no serà l'excepció. Amb una mica de trampa, tot sigui dit, perquè Blaumut s'estrena a Sant Julià –i de passada, al Principat– no com a banda promesa (del nou pop-folk a la catalana, branca Manel i companyia) sinó com el quartet revelació que ja són, amb un hit –Pa amb oli i sal– que ha fet saltar la banca al Youtube, i un sol disc al sarró –El turista– que dóna exactament el que promet: un batut directe, refrescant i revitalitzant, sense grans virgueries conceptuals però d'una eficàcia absoluta. Blaumut, en fi, obre el 2 de juliol la 12a edició d'un cicle que creix considerablement, tant pel que fa al pressupost –dels 12.000 euros del 2012 als 19.000 d'aquest curs– com en quantitat: de vuit a 12 vespres. Amb l'objctiu, deia ahir la consellera de Cultura, Maria Servat, de superar la fita dels 2.000 espectadors. El cas és que a més créixer, s'expandeix, i als escenaris habituals –la plaça de Sant Roc, la de la Germandat i el Museu del tabac– s'hi afegeixen aquest any l'avinguda Rocafort, la plaça Major i el barri Rocacorba. Per dinamitzar la parròquia, diu la consellera.

En aquesta última ubicació actua el 16 de juliol l'altra cap de cartell: el tarragoní Cesk Ferixas, que no és estricta novetat –al gener va desfilar per la fada Ignorant amb el seu quart disk al sarró, Tocats pel foc– però que posarà el toc ideològic dels Vespres: deriva sobiranista, exactament. Els altres plats del cicle són el blues de l'osonenca –i joveníssima: té 17 anys– Núria Graham (9 de juliol, Rocafort); l'escapada francòfila ((Faure, poulenc, Débussy) de Míriam Manubens i Jordi Gendra (6 d'agost, Museu del Tabac); el tango passat pel sedàs clàssic del quartet Ensemble ad Libitum (13 d'agost, Museu del Tabac); la proposta elèctrica del duet Zetáceo (20 d'agost, plaça de Sant Roc), i el flamenc de la malaguenya Paula Domínguez (27 d'agost, plaça de Sant Roc). Pero com que no només de música viu l'home, ni tan sols els Vespres, el programa inclou també i com és reglamentari un apartat escènic amb cinc espectacles, tots en dimecres i, aquest curs tots decantats cap al circ, el clown i els malabars: LP Mix, de la Cia LP (4 de juliol, plaça de la Germandat); Sabates en l'aire, de La Furtiva (11 de juliol, plaça de la Germandat); Sense solta, de Teatre Mòbil (18 de juliol, plaça Major); Deliri, de Circ Nick (22 d'agost, plaça Major), i Convictus, de Cia Passabarret (29 d'agost, plaça de la Germandat). I no ho oblidem: tot, de franc, com és marca de la casa.

Fins aquí, les bones notícies. També n'hi ha de dolentes, i arriben a 24 fotogrames per segon: definitivament, el cine no tornarà a Sant Julià, i s'enterra així una proposta sorgida del consell d'infants lauredià de l'any passat. Illa Carlemany hi va arribar a fer una prova pilot, però la resposta del públic tan desencoratjadora –i les exigències de les distribuïdores, tan extravagants: ¡pretenien cinc sessions diàries, per cedir títols d'estrena!– que l'exhibidora i el comú hi han acabat renunciant: «Senzillament, no els surt a compte», va matar el tema Servat. Amb un matís: el departament de Joventut podria programar a mig termini cicles temàtics. Podria. Ja ho veurem.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT