PUBLICITAT

La xifra de tinença d'armes de foc per habitant s'assimila a Europa

  • Un de cada 10 residents del país disposa dels permisos legals per a rifles, escopetes, pistoles i revòlvers
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un participant en el darrer campionat de tir celebrat al centre de Serradells coincidint amb la Festa Major. Foto: ÀLEX LARA

A Andorra hi ha un total de 7.634 armes de foc registrades, és a dir, legals. Això es podria traduir, per assimilar la xifra a la d'altres països, en el fet que un de cada deu habitants té una d'aquestes armes, tenint en compte que el cens actual és de 76.246 persones (per a l'any 2012, segons informa el Departament d'Estadística). D'aquestes armes, més de la meitat, -6.076- són llargues i la resta, 1.558, curtes, tipus pistoles i revòlvers. Pel que fa a les llargues, 3.050 són d'ànima ratllada, tipus rifle, i 3.026 d'ànima llisa, és a dir, escopetes.

Al món, segons un informe de les Nacions Unides, hi ha 640 milions d'armes de foc amb llicència, i aproximadament dues terceres parts estan en mans civils, i només algunes més de 200 milions en mans de militars i cossos de seguretat. A Andorra n'hi ha 7.634, segons va informar el Cos de Policia. Això és, aproximadament, una arma per a cada deu habitants. Una dada similar a l'espanyola, on n'hi ha tres milions de registrades i es calcula que un de cada dotze espanyols té una arma de foc.

A més, la Guàrdia Civil calcula que n'hi hauria 350.000 d'il·legals.

RÀNQUING MUNDIAL/Val a ressaltar que segons un rànquing elaborat l'any 2007 per Small Arms Survey, un projecte de recerca independent de l'Institut d'Estudis Internacionals i Desenvolupament de Ginebra, el país amb una major ràtio d'armes per cada 100 habitants és Estats Units, amb 89, seguit pel Iemen amb 55 armes per cada 100 habitants i per Suïssa amb 46. En aquest llistat de 40 països, Espanya ocupa la 25a posició, amb 10 armes per cada 100 habitants.

SITUACIÓ AL PRINCIPAT/ Del total d'armes de foc registrades a Andorra, la majoria són llargues: 3.050 són llargues d'ànima ratllada, tipus rifle; altres 3.026 són llargues d'ànima llisa, tipus escopetes; i només 1.558 són curtes, tipus pistoles i revòlvers. A totes aquestes caldrà sumar-hi les escopetes de caça menor i la munició corresponent a la que els caps de casa de nacionalitat andorrana continuen estant obligats a tenir per «prestar servei a les ordres de l'Autoritat competent sempre que aquesta li ho ordeni», recorda el Cos, i «els andorrans propietaris d'escopetes de caça menor no hauran de declarar-les al Servei de Policia».

Per tenir accés a una arma de foc cal complir diversos requisits. D'entrada, obtenir el permís d'arma i tenir-la registrada. Hi ha diferents tipologies de permisos d'arma, segons el tipus que es vulgui tenir. Un cop s'ha autoritzat la sol·licitud presentada, l'interessat ha de passar una prova de capacitació. Aquesta es divideix en dues parts, una teòrica i una altra de pràctica. En la primera es plantegen diferents preguntes relacionades amb la seguretat. En la part pràctica cal manipular correctament l'arma, realitzant les accions de verificació, càrrega, tir, descàrrega i verificació. Si se supera, en dos dies es pot recollir el permís d'arma, informa l'ANA.

REVISIONS PERIÒDIQUES/Un cop obtingut el permís, s'ha de passar una revisió periòdicament. Cada cinc anys, que és el termini de validesa del permís, s'ha d'acudir a la Secció d'Inspecció d'Armes de la Policia, davant la qual s'ha de presentar la documentació per renovar el permís i presentar les armes per tal que se'n faci la corresponent inspecció. En el cas de tenir més de deu armes, és un agent de la Secció d'Inspecció d'Armes qui es desplaça al domicili de l'interessat per fer la pertinent inspecció.

Sempre hi ha qui per diferents motius no fa les renovacions dins el termini establert, tal com reconeix el Servei de Policia. Però es fa un llistat de les persones que tenen permís d'arma i no l'han renovat i la Policia els contacta «per tal de regularitzar la situació». De totes maneres, i tal com preveu el Decret d'Armes, «quan el Servei de Policia constati, al moment d'un control o d'una revista d'armes, que un o diversos permisos d'arma estan caducats, a més d'efectuar les denúncies corresponents, podrà confiscar totes les armes posseïdes de forma irregular».

En aquest punt, la Policia «precisa que generalment en el SIA (servei d'inspecció d'armes), solen ser força tolerants i no és més que de forma excepcional que se sanciona a la persona amb la incautació de les armes».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT