PUBLICITAT

La importació de tabac es duplica en 6 anys amb el contraban de rerefons

  • La Guàrdia Civil lamenta l'augment de cigarretes que arriben a Andorra amb finalitat il·lícita
  • Els ingressos per paquets passen dels 33 milions al 2008 als 101 l'any passat, també per les taxes
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un agent de la Guàrdia Civil inspecciona el tabac a l'interior d'un vehicle, a la Duana de la Farga de Moles Foto: TONY LARA

Tant la xifra global del nombre de paquets de tabac que s'importa anualment a Andorra, com la xifra d'ingressos per aquestes importacions que comptabilitza la Duana, s'ha multiplicat considerablement els darrers anys. Des del 2006 parlem de totals que es dupliquen en el cas del nombre de paquets, una situació que des d'Espanya es mira amb recel i preocupació. La setmana passada el capità del servei fiscal de la Guàrdia Civil, José Luis Fernández, assegurava sense embuts que l'elevada xifra d'importacions de tabac cap a Andorra eren per a vendre als turistes però també per a «contrabandejar». Des de la Guàrdia Civil lamenten que s'hagi passat dels 48 milions de paquets adquirits pel Principat al 2006, als 94 milions de l'any passat.

El país veí, per tot, assenyala sense embuts al contraban com a rerefons de l'increment de les importacions. I és que la crisi ha fet renéixer aquesta pràctica il·lícita, com ho demostren també les dades d'intercepcions registrades a la Farga de Moles. En els primers quatre mesos del que portem d'any s'havien registrat 205 actuacions per contraban de tabac, que són tres vegades més que les 69 actuacions que es van fer en el mateix període de l'any passat. I a més a més, el 2012 ja va ser un any a l'alça pel que fa al contraban de cigarretes, ja que es va duplicar la xifra de tabac confiscat: 491.845 paquets.

EL FEBRER DE L'ANY PASSAT TOCA SOSTRE / L'evolució de les importacions en valor, que recull el Servei d'Estadística, confirma aquest increment viscut els darrers anys. El pic registrat al 2006 es va produir el mes de juny, assolint els 2,9 milions d'euros. És una xifra que cada any s'ha anat incrementant: al 2007 el pic es va produir al setembre, amb 3,7 milions, al 2008 va ser al desembre, amb 4,9 milions, al 2009 al juny, amb 5,1 milions, al 2010 al març, amb 5,3, al 2011 al maig, també amb 5,3, i finalment al 2012 el mes amb més importacions va ser el febrer, superant els 6 milions d'euros en valor.

Independentment de si la justificació és o no per l'augment del contraban –tal i com apunta la Guàrdia Civil–, queda palès que el negoci del tabac segueix sent prioritari per a l'economia andorrana. I que segueix a l'alça, encara que les dades dels ministeris de Salut dels països veïns assegurin que cada cop hi ha menys gent que fuma.

100 MILIONS D'INGRESSOS / On també s'aprecia aquest increment elevadíssim del negoci del tabac és en els ingressos que es generen a la Duana, tal i com recullen els seus anuaris estadístics. L'any passat es va arribar als 101 milions d'euros en ingressos, i aquest any, en data 31 de maig, s'està en xifres similars, ja que es ronden els 49 milions.

Són totals que superen de molt els registrats anys anteriors, i que des del 2008 no han parat de pujar: 32 milions d'ingressos al 2008, 28 milions al 2009, 38 al 2010, 66 al 2011 i finalment aquests 101 del 2012. És a dir, gairebé el triple d'ingressos generats respecte a fa només quatre anys.

La Guàrdia Civil assenyala al contraban, mentre que el Govern andorrà ho justifica per l'augment de les taxes. Segons els comerciants, l'any passat el valor d'aquestes es va incrementar fins a un 30%. Però amb tot, aquest augment de les taxes no és proporcional a l'augment dels ingressos entre el 2011 i el 2012, que és del 52%. És a dir, queda palès que el volum d'importacions augmenta.

En qualsevol cas, el propi Ministre de Finances, Jordi Cinca, ja va alertar el passat abril de la problemàtica de la dependència del tabac pel que fa als ingressos que arriben a les arques estatals. «No és bo dependre en més del 28% d'un sol producte», va argumentar Cinca, ja que si hi hagués una caiguda del consum d'aquest tindria «conseqüències molt significatives en els ingressos de l'estat», va afegir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT