PUBLICITAT

La Fundació Tutelar amplia les funcions i dobla els usuaris

  • Els responsables demanen més implicació a les administracions per cobrir més necessitats
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Ramon Cierco i Ester Fenoll en la roda de premsa de la Fundació Tutelar Privada, ahir Foto: àlex lara

La Fundació Privada Tutelar, que s'encarrega de protegir i ajudar a les persones incapacitades, va doblar l'any passat el nombre de persones ateses respecte del 2011 i, si les funcions de la Fundació se centraven en les tuteles, pretuteles, curateles i assessoraments jurídics, l'any passat també va començar a atendre altres necessitats com l'assistència a menors, famílies, administracions judicials o patrimonials i suports a pares o mares que són tutors i requereixen ajuda. La gerent de la Fundació, Ester Fenoll, va explicar ahir que «l'increment de les funcions també portarà a negociar alguns convenis amb les administracions per tal que es puguin assumir les noves tasques». Al llarg del 2012 la Fundació Privada Tutelar va atendre nou tuteles, cinc pretuteles, dues curateles, dues administracions judicials i dos menors, segons va recollir l'ANA. Les intervencions de la Fundació denoten un increment del nombre d'usuaris respecte del 2011, cosa que també s'explica per l'ampliació dels serveis que ofereix. La Fundació va obrir-se a les necessitats del Servei d'Infància del Ministeri de Salut i Benestar i a algunes demandes de l'Administració Judicial.

A més de les tuteles, pretuteles, curateles i assessoraments que ja es feien, l'any passat la Fundació també va assumir l'assistència a menors de la mà del Servei d'Infància del Govern. I va acceptar a petició de la Batllia administrar els ingressos d'algunes persones que ho requerien. La Fundació també va donar suport a pares o mares que són tutors però necessiten ajuda en la seva funció, així com a famílies senceres que per la seva situació també ho van necessitar.

La gerent de la fundació, Ester Fenoll, va argumentar que «l'increment de funcions s'assumeix perquè es té la capacitat d'ampliar la feina i modificar les tasques gràcies a la petita estructura de la Fundació i al fet que es poden modificar els horaris al servei de les necessitats que hi hagi». Amb tot, va reconèixer que «ha implicat més feina durant el 2012 i per això s'ha incorporat una nova psicòloga a l'equip i s'ha ampliat el nombre de voluntaris, que també fan una tasca molt important». Per poder assumir l'increment de la despesa que comporta l'increment d'efectius, la Fundació haurà de tornar a negociar els convenis amb les administracions que ja la subvencionen. El Govern i els set comuns col·laboren amb l'entitat, però a més amés, s'haurà de fer un nou conveni amb el Consell Superior de la Justícia perquè quedi regulada l'administració judicial que se'ls encarrega quan una persona necessita que se li gestionin els seus ingressos. La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, va destacar que «l'increment de persones ateses i la diversificació fan que el Ministeri també s'hagi d'adaptar a les noves necessitats perquè no es pot descarregar de la seva feina i donar-la a la Fundació». I va afegir que «s'ha d'estar més en contacte, però no es pot desvirtuar el rol de la Fundació i, per tant, també s'ha d'analitzar i anticipar perquè es pugui preveure el que cal per als propers anys i tenir-ho en compte també a l'hora de renovar els convenis».

Assessorament i incapacitat / Una altra feina important de l'any passat va ser l'assessorament, i la Fundació va atendre 124 consultes. A més, la gerent també va insistir en que la situació de les persones incapacitades sempre pot ser millorable, però que tot i així «s'arriba a poder cobrir les necessitats de funcionament de tots els usuaris». Els ajuts del Ministeri i els recursos de la Fundació permeten cobrir les necessitats bàsiques, i amb les donacions dels privats es pot arribar més enllà. Fenoll va exposar que «hi ha persones que necessiten intervencions del dentista, d'altres que podrien anar de colònies, però per això calen més donacions». I va lamentar que en aquest àmbit «s'hagin reduït les aportacions, cosa que fa difícil arribar a tot arreu».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT