PUBLICITAT

La Universitat d'Estiu homenatjarà els 20 anys de la Constitució

  • Els poders i els contrapoders en un món global és el tema central del debat d'aquesta edició
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La ministra d'educació de Luxemburg, Mady Delvaux-Stehres, en la seva intervenció de l'any passat. Foto: ÀLEX LARA

La 30a edició de la Universitat d'Estiu d'Andorra retrà aquest any un homenatge als 20 anys de vida de la Constitució del Principat. El darrer dels cinc dies de la convocatòria es dedicarà a l'anàlisi de l'evolució de la societat andorrana durant els últims 20 anys. Ahir, durant l'acte de presentació, la directora d'Ensenyament superior i recerca, Meritxell Gallo, va explicar que l'organització de la jornada específica per parlar del país compta amb «la complicitat» del Consell General. Una efemèride, la de la Carta Magna, que també coincideix amb els trenta anys d'existència de la mateixa Universitat d'Estiu.

PROGRAMA/ El programa es desenvoluparà del 2 al 6 de setembre i l'escenari serà el Centre de Congressos d'Andorra la Vella. Tindrà com a lema Poders i contrapoders en un món global. L'edició d'aquest any consta de 10 conferències en jornades de tardes que s'iniciaran a les sis i acabaran als voltants de les nou del vespre.

Aquesta temàtica s'ha triat per donar continuïtat a l'any passat que es va centrar en la presidència d'Andorra del comitè de ministres del Consell d'Europa i va tractar temes com l'educació, la diversitat lingüística i cultural. En aquesta ocasió es tractaran aquests temes des d'una perspectiva més global, analitzant les sinèrgies entre les relacions internacionals, l'economia, els mitjans de comunicació i els moviments socials

Entre els ponents hi figuren el professor de relacions internacionals a la Universitat del País Basc, Karlos Pérez de Armiño, la catedràtica de lingüística a la Universitat Autònoma de Madrid. Luisa Martín Rojo o la periodista Mònica Terribas .

El dilluns dia 2 la Universitat d'Estiu obrirà portes amb la inauguració a càrrec del cap de Govern, Toni Martí i la intervenció del moderador d'aquest any, Carles Feixa. Aquesta jornada es dedicarà a l'exercici de poders i contrapoders en la societat internacional i en el món de les finances. Al dia següent, el protagonisme ho tindran els mitjans de comunicació; el dimecres, la joventut i els moviments socials; el dijous es debatrà el poder i contrapoder des del prisma religiós i artístic i, el darrer dia, serà el torn per analitzar la societat andorrana, 20 anys després de l'aprovació de la seva Constitució.

NOVETATS /Una de les novetats d'enguany és la introducció d'un debat entre el públic i els ponents una vegada finalitzin les intervencions dels darrers així com la creació d'un Cercle d'amics de la Universitat d'Estiu per fer «més propera la universitat a la ciutadania», va afegir Gallo.

També es mantindrà el mateix model que l'any passat amb la formula d'un moderador sense que, de moment, es plantegi la possibilitat de nomenar un nou president després de la mort, fa ja uns mesos, de l'escriptor José Luís Sampedro. L'organització de la Universitat d'estiu es planteja retrà un petit homenatge al que fos el seu màxim responsable, «pedra angular de la nostra universitat» tot i que encara no s'han facilitat més detalls. Fins al moment hi ha un centenar de persones inscrites en un esdeveniment que té un pressupost d'aproximadament uns 60 mil euros, a l'igual que el 2012. L'any passat hi va haver una mitjana de 150 assistents per dia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT