PUBLICITAT

Laika i Apapma presenten denúncia contra les 'vaquilles' d'Encamp

  • Les associacions exposen que s'ha vulnerat la llei i confien que l'Executiu decideixi sancionar
  • La comissió de festes defensa que l'acte va ser controlat i que les vaquetes no han patit danys
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Joves participen a l'espectacle de ?vaquilles', aquest dissabte Foto: ANIMANATURALIS

Les associacions Laika (per la defensa dels animals) i Apapma (Associació Protectora d'Animals, Plantes i Medi Ambient d'Andorra) s'han unit en contra l'espectacle de les vaquilles, celebrat dissabte passat en el marc de la Festa del Poble d'Encamp. Les dues entitats asseguren que l'acte va vulnerar la Llei de tinença i de protecció d'animals, en vigor des de fa un any, motiu pel qual han decidit presentar una denúncia formal al Govern. L'acusació es farà avui al migdia al departament d'Agricultura, i contra la Comissió de Festes d'Encamp, que és qui va organitzar l'esdeveniment.

El president de Laika, Josep Mas, va assegurar que les imatges de la celebració parlen per sí soles i que deixen palès que s'ha vulnerat l'article 7.1 de la llei, el qual prohibeix «l'ús d'animals en espectacles si els poden ocasionar sofriment o ferir la sensibilitat de les persones que els contemplen». Mas va exposar que durant l'acte va haver-hi «patiment animal», ja que els participants «es van pujar sobre les vaquetes», van aplicar a aquestes «descàrregues elèctriques» i van fer participar «vedelles». Per tant, va haver-hi maltractament i agressió, i es va ferir la sensibilitat dels presents a l'espectacle, consideren tant Laika com Apapma.

Segons Mas, «és vergonyós» que es recuperi un espectacle que feia anys que no se celebrava al país, i que «no té tradició a Andorra». El president de Laika va afegir que el Principat «ha d'anar en consonància amb els seus veïns», com França i Catalunya, que tenen legislacions clares i força prohibitives amb les festes que tenen animals com a protagonistes.

Possible sanció econòmica / Les associacions presenten avui la denúncia a Agricultura i confien que a partir de les imatges i documents aportats l'Executiu decideixi actuar. Es tracta d'una denúncia administrativa, i per tant el que es demana és que s'apliqui la llei i es procedeixi a sancionar la Comissió de Festes de la parròquia. Les multes, segons exposa la llei, van dels 60 als 12.000 euros, en funció de si s'ha comès una infracció lleu, greu o molt greu. En cas d'incomplir l'article 7, que és el que asseguren les dues associacions, es consideraria una sanció greu.

De fet, Mas va assegurar que van contactar amb la consellera de Medi Ambient d'Encamp, Olga Alves, avisant-la que si celebraven l'acte els denunciarien, però aquesta «no ens va fer cas».

Les dues associacions tenen el suport de l'organització espanyola AnimaNaturalis, que va ser present a l'acte i va fer fotos per immortalitzar el que ells consideren maltractaments.

S'ha de tenir en compte, però, que Agricultura havia donat el permís al Comú per a realitzar la celebració de les vaquilles, després que la corporació fes una petició oficial.

«A qui no li agrada, que no vingui» /Precisament el vistiplau que el Govern va donar al Comú és una de les justificacions que planteja la comissió de festes de la parròquia per assegurar que la festa va ser legal i que en cap cas es va maltractar a les vaquetes. «No sé a quina festa van anar», va manifestar un dels seus membres, «però només va haver-hi un noi que va agafar la vaqueta, i al moment se'l va treure de la plaça», van assegurar. Des de la comissió també van exposar que hi va haver en tot moment controls veterinaris, també per part d'Agricultura –amb la presència del propi director del departament, Landry Riba– i que les descàrregues elèctriques eren molt fluixes. D'altra banda, les vaquetes ja han tornat al seu lloc de procedència, Saragossa, «sanes i estàlvies», van assegurar.

Al parer de l'entitat, si ells han vulnerat la llei, «també la vulnera Naturlàndia, que té animals exhibint-se, allà tancats, i ningú diu res». I referint-se directament a les dues associacions que els denuncien, van afegir que «a qui no li agrada aquest tipus de celebració, que no vingui».

La comissió va recordar que ells van fer la petició al Comú i que els la van acceptar, tot i que després «hi ha qui s'ha rentat les mans». Ahir no es va poder contactar amb ningú de la majoria comunal que volgués opinar sobre aquesta celebració i la denúncia.

Sí que va voler parlar l'oposició socialdemòcrata al Comú, la qual van donar suport a la denúncia que faran avui Laika i Apapma. El conseller Joan Sans va assegurar que les vaquilles són «una activitat que no hauria de ser legal» i que per tant, mai s'hauria d'haver celebrat a la parròquia perquè vulnera la legislació andorrana. L'oposició va lamentar ahir que no van assabentar-se que Encamp tindria vaquetes fins que el calendari d'actes de la Festa del Poble ja estava tancat, i també va mostrar-se sorpresa que el Govern donés els permisos per a la seva celebració.

Sans va informar que el cost d'aquest esdeveniment ha estat d'11.000 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT