PUBLICITAT

Béns patrimonials a canvi de poder sufragar el dèficit comunal

  • La corporació ofereix tres aparcaments com aval i sol·licita préstecs per 7, 2 milions d'euros
EL PERIÒDIC
ENCAMP

Periodic
Els consellers reunits en la sessió ordinària d'ahir, al Pas de la Casa Foto: ana / m. c.

El Comú d'Encamp ha demanat dos préstecs a dues entitats bancàries per refinançar el deute comunal a llarg termini. Es tracta d'un préstec a 20 anys de 2,2 milions d'euros en un cas i de cinc milions en el segon cas. El darrer ha estat especialment conflictiu perquè preveu facultar el cònsol per oferir béns patrimonials del comú per aconseguir condicions més favorables i, segons va denunciar el conseller de la minoria socialdemòcrata, Joan Sans, l'acord no especifica de quins béns es tracta. Durant la sessió de consell d'ahir, el cònsol Jordi Mas va explicar que es proposa oferir els aparcaments del centre esportiu, de la plaça del Comú i del Funicamp com a garantia, però Sans va lamentar que no s'hagi explicat a la ciutadania. A més, per garantir la tresoreria del comú i preveient que no s'arribi a gastar tot, la corporació ha renegociat dues pòlisses fins al 31 de març de l'any vinent passant d'1,5 i 1,6 milions a 500.000 i 600.000 euros respectivament. Mas va reconèixer que s'està demanant un finançament d'uns 13,5 milions d'euros per fer front al deute del comú i que això suposa uns tres milions d'euros més que l'any passat, però que els set milions que s'han renegociat a llarg termini donen marge a la corporació per gestionar la tresoreria.

El cònsol major va explicar durant el Consell de Comú, celebrat al Pas de la Casa, que van contractar diverses operacions per refinançar l'endeutament amb dos crèdits i la renegociació de dues pòlisses amb dues entitats del país. Es tracta d'un préstec de 2,2 milions d'euros amb el BancSabadell d'Andorra a 20 anys i una pòlissa que passa d'1,6 milions d'euros a 600.000 euros fins al 31 de març del 2014. El segon és un préstec també a 20 anys de cinc milions d'euros amb Crèdit Andorrà i que ofereix com a garantia béns patrimonials del comú. Per últim, s'ha renegociat una pòlissa amb Andbank que passa d'1,5 milions a 500.000 euros en allargar el termini de venciment.

AVALS HIPOTECARIS / El punt més conflictiu va ser precisament el fet que amb el segon crèdit s'autoritza al cònsol major a oferir aquests avals hipotecaris per aconseguir millors condicions de finançament. Segons va indicar el conseller de la minoria l'acord no explicita quins béns es poden proposar i no s'informa a la ciutadania sobre què és el que es dóna a canvi d'aquestes condicions.

Mas va indicar que es tracta de crèdits i pòlisses per garantir el funcionament del comú ja que cap al setembre i octubre s'arriba a puntes de tresoreria «perquè ja s'ha fet tota la facturació» i cal tenir aquests acords tancats. Segons va informar en la sessió de consell, s'ofereixen com a garantia l'aparcament del centre esportiu, el de la plaça del Comú i el del Funicamp. Així, amb aquestes operacions es demanen 13,8 milions d'euros, tres més del que s'havia demanat fins ara, però com va remarcar el cònsol, això no vol dir que es faci servir tot sinó que tindran «disponibilitat» per no anar «ajustats»

COLÓNIES D'ESTIU/ D'altra banda, la supressió del primer torn de colònies d'estiu d'Encamp va tornar a aparèixer perquè la minoria va rebre l'informe tècnic que suposadament avalava aquesta decisió de la majoria. Segons va Sans, d'entrada l'informe és de dies posteriors a la presa de decisió d'aquesta eliminació i justifica un estalvi de 6.100 euros perquè és el torn amb menor afluència. En canvi, el conseller va considerar que si fos per aquest motiu, l'any passat el que menys participació tenia era el segon i no pas el primer.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT