PUBLICITAT

Comunicació interpersonal en una societat digitalitzada

  • Reflexions sobre els grans canvis soferts en l'ambit comunicatiu
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Giner, Torralba i Cuní van ser els ponents de l'edició d'aquest any de la Catedra de pensament cristià, ahir Foto: ana/M.C.

El sociòleg Salvador Giner, el periodista Josep Cuní i el teòleg Francesc Torralba van ser els protagonistes de la desena edició de la Càtedra de pensament cristià centrada en la comunicació interpersonal en la societat xarxa. El primer va considerar que la comunicació ha sofert uns «canvis radicals» amb les noves tecnologies i que aquest nou món digital «està per explorar». Per això cal fer-se preguntes i reflexionar sobre «on som i on anem» en aquest terreny, va dir. Per la seva part, Cuní va apuntar a «reivindicar» i «revitalitzar» els valors del periodisme per contrastar, verificar i explicar les impressions, opinions i emocions que es transmeten a través de les xarxes. El ponent va demanar «més periodisme» i va manifestar que aquest és un concepte que s'hauria de «salvar de la crisi». Per últim, el director de la Càtedra, Francesc Torralba, va centrar la seva exposició en «com es produeix la recerca de sentit» en el món digital o en les institucions tradicionals com la família, l'escola i l'Església i com aquestes s'adapten al nou escenari. Torralba va valorar positivament aquests deu anys de Càtedra per la seva voluntat de formació i de «crear opinió».

NOU MÓN DIGITAL// La comunicació entre les persones ha canviat de forma radical amb l'aparició de les noves tecnologies. Aquest món digital «té un interès molt gran i està per explorar». Aquest és el punt de partida de l'exposició que el sociòleg Salvador Giner va emprar en la seva conferència durant la Càtedra de pensament cristià que es va celebrar ahir divendres a Sant Julià.

Segons Giner, estem en un moment de transició i cal assumir que «no sabem on som ni on anem» en aquesta societat xarxa. S'han de «plantejar preguntes que no tenen resposta encara», cosa que no fan els polítics ni la gent que va molt segura pel món que «s'equivoquen de manera esplendorosa», va criticar.

Per això, en la trobada Giner va voler plantejar alguns problemes de la comunicació en el món digital i «assenyalar solucions». Aquestes passarien, segons el sociòleg, per l'educació, la reflexió i la contemplació i és que el soroll i la velocitat amb què vivim sovint no creu que «ens porti enlloc interessant».

Entre els problemes hi ha el fet que la comunicació a través de les xarxes pot estabornir a les persones, distreure o fer perdre el temps, però també afavoreix una major participació ciutadana, una societat civil viva «més enllà dels polítics».

RECERCA DE SENTIT// Per últim, el director de la càtedra, el teòleg Francesc Torralba es va centrar en la recerca de sentit dels éssers humans en el nou món digital, «una nova peixera on estem tots», segons va definir. Torralba va fer una crida a «no fer una esmena a la totalitat» i a veure com es genera sentit en aquest «trencaclosques». «Com l'individu troba sentit a les xarxes o ha d'anar a les institucions tradicionals com l'escola, la família o l'Església», és el que va abordar, però també com aquestes institucions s'han d'adaptar al nou món.

Segons Torralba ho fan de forma desigual. A l'escola, va reconèixer, es tendeix a no moure's dels protocols i rutines però ha canviat el rol del professor davant d'un alumnat acostumat als ordinadors, que està a les xarxes, etc. «La institució ha de poder acollir aquestes persones i educar-les», va apuntar. També alguns pares es troben perduts, va manifestar, no saben on naveguen els fills, tenen por que entrin en relacions dolentes i que «naufraguin en aquest món virtual». Les institucions religioses han viscut també un debat en aquest àmbit des de l'entrada a Twitter del Papa Benet XVI, va assegurar Torralba, ja que es podia considerar entrar en un àmbit banal però no ser-hi és «ubicar-se en un món aliè».

La commemoració de la desena edició va estar celebrada pel director de la Càtedra perquè s'han editat nou llibres i han complert amb la finalitat formativa, de crear opinió i que «les persones tinguin elements per discernir», va concloure.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT