PUBLICITAT

Més de mig milió de plantes de tabac estan afectades per les pedregades

  • Ara per ara, els colliters declaren danys de diferent grau en 12 camps i a totes les parròquies
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Plantes de tabac malmeses com a consequència de les darreres pedregades en un camp d'Escaldes Foto: ÀLEX LARA

Les pedregades d'aquestes darreres setmanes van afectar com a mínim dotze camps de tabac, segons les dades que va facilitar ahir l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra, APRA. Fins el passat 16 de juliol les afectacions declarades corresponen a quatre camps de Sant Julià de Lòria, quatre més de Canillo, i altres quatre –un a cada parròquia– a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, la Massana i Canillo. Es tracta d'un primer balanç provisional ja que cal recordar que els afectats tenen cinc dies hàbils per fer les declaracions dels danys a les asseguradores.

El president de l'APRA, Xavier Coma, va explicar que fins el moment es pot parlar de «500.000 plantes de tabac afectades», tot i que la xifra pot ser «lleugerament més alta un cop es realitzi el balanç definitiu dels danys». Coma va indicar que algunes d'aquestes declaracions van ser comunicades per telèfon i, per tant, no es poden comptabilitzar de manera oficial, tot i que en qualsevol cas no es pot parlar «d'una allau de declaracions», va afegir. També va descartar que fossin afectacions molt greus. Tot i així, té constància que els danys produïts per les pedregades de dilluns passat, sobretot a la zona de Fontaneda, podrien ser importants.

DANYS ECONÒMICS / Encara és aviat per conèixer les pèrdues econòmiques causades per la pedra. Coma va indicar que els pagesos estan a l'espera que els pèrits d'una companyia francesa visitin les parcel·les afectades per quantificar econòmicament els danys. Al respecte, el president de l'APRA no es va arriscar a facilitar una xifra concreta ja que «en aquest primer balanç, també cal tenir en compte que algunes plantes es poden recuperar».

En condicions climatològiques normals per a l'època de l'any en que ens trobem, la collita de tabac s'hauria de fer al voltant del proper 15 d'agost. Coma és optimista i considera que si ja no es tornen a repetir les pedregades d'aquests últims dies «es podria mantenir la collita a les dates previstes». Ara bé, la d'aquest any «no serà bona», ja que el fred que s'ha perllongat durant molts mesos l'hivern passat i la climatologia «no han ajudat al creixement normal de les plantes».

Si els terminis previstos es compleixen seran les parròquies més baixes les primeres a collir el tabac, una tasca que s'allarga durant unes quantes setmanes ja que els ritmes de maduració poden variar fins a tres setmanes en comparació amb el tabac plantat a les parròquies altes. El volum màxim total de producció de tabac, entre les set parròquies, està fixat en 250.000 quilos.

la collita del 2012 / La forta pedregada del 27 de juliol de l'any passat va malmetre 47.000 quilos de tabac, 18% del total de la collita, que van ser destruïts un cop completat el peritatge de l'afectació. La parròquia més perjudicada va ser Canillo amb un 52% d'afectació, seguida d'Ordino amb un 37%, Encamp amb un 28% i la Massana amb un 13%. A Sant Julià l'afectació va ser mínima, amb només un 2,5%. Unes 400 famílies es dediquen al cultiu per mitjà del contracte entre fabricants i colliters, que consolida la producció de tabac amb un sistema de quotes de producció establertes en una quantitat màxima per agricultor. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT