PUBLICITAT

El salari mitjà baixa mig punt i trenca la tendència estacionària

  • Els sous es mantenen fins al febrer passat i davallen a la primavera
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El taulell d'atenció al públic de la Caixa Andorrana de Seguretat Social: els afiliats esperen torn per ser atesos Foto: TONY LARA

El salari mitjà va baixar mig punt a l'abril passat després de mantenir-se pràcticament estable des del novembre del 2012 fins al febrer, amb variacions d'entre el 0% i el 0,1%. Amb l'arribada de la primavera però, a partir del març, el salari mitjà experimenta la primera davallada important de menys un 0,3% i a l'abril, torna a caure un 0,5%. Els sectors més perjudicats per la crisi i que més contribueixen a la variació negativa són el motor –venda i reparació de vehicles– amb un retrocés important en els salaris del 7,1%, la construcció (–4,8%) i el comerç al detall (–3,1%), segons va informar el Departament d'Estadística del Govern.

En canvi, el sector de les indústries manufactureres (2,3%) i el de la producció i distribució d'energia elèctrica (2,2%), i més modestament, el de les activitats immobiliàries i de serveis (1,8%), augmenten els sous.

Sector financer / No obstant això, Estadística afirma que segons les dades que va recollir en els darrers 12 mesos, el salari mig, que situa en 2.013 euros, experimenta una variació positiva en relació al mateix període de l'any anterior de mig punt, o sigui del 0,5% més. Cosa que només s'explica pel creixement exponencial del salari en el sector financer, amb un increment del 17% en el primer trimestre de l'any, en relació al mateix trimestre de l'any passat i un increment del 9,3% a l'abril en relació també al mateix mes de l'any passat. En quant al salari mitjà de la resta de sectors, la tendència més generalitzada és a la baixa o sense canvis i només uns pocs l'incrementen.

Menys assalariats / El nombre d'assalariats també va caure a l'abril passat un 2,2% amb 36.136 persones donades d'alta a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Estadística també assenyala que la mitjana dels últims 12 mesos se situa en 35.760 assalariats o sigui un 2,8% menys que en els 12 mesos anteriors. Els sectors que van destruir més de llocs de treball a l'abril van ser la construcció (–13,5%) seguida de les indústries manufactureres (–6,3%), la venda i reparació de vehicles de motor (–5,7%) i el comerç a l'engròs i intermediaris del comerç (–5,2%). En canvi, els sectors que van contractar més treballadors van ser el sector de la producció i distribució d'energia elèctrica, gas i aigua en un 4,5%, Educació en un 2.4% i el sistema financer en un 2,2%.

De la mateixa manera, la massa salarial –els salaris que les empreses declaren a la CASS– de l'abril passat va ser de 74,6 milions d'euros amb una variació negativa respecte del mateix mes de l'any passat del 2,6%. L'impacte del sector de la construcció en aquesta dada és notable (–18%). No són menyspreables les xifres del sector del motor i del comerç, els quals redueixen la massa salarial en un 12,4% i un 4,4%, respectivament. Estadística també puntualitza que l'evolució del nombre d'assalariats és negativa durant els últims sis mesos. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT