PUBLICITAT

L'afer de les vaquetes acabarà a la Justícia si el Govern no es pronuncia

  • Apapma lamenta la lectura de la llei que va fer l'Executiu i no descarta exigir-ne una modificació
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un moment de l'espectacle de les vaquetes. Foto: ANIMANATURALIS

L'Associació Protectora d'Animals, Plantes i Medi Ambient (Apapma) està disposada a anar fins al final en l'afer de les vaquetes. Segons l'entitat l'espectacle que es va celebrar el cap de setmana de Sant Joan a la parròquia d'Encamp va «maltractar als animals» i va «ferir sensibilitats entre els assistents», aspectes tipificats com a molt greus a la Llei de tinença i protecció d'animals. Per aquest motiu van presentar a finals de juny un recurs administratiu al Govern, conjuntament amb Laika. I per aquest motiu faran ús de la via judicial si l'Executiu opta per fer silenci administratiu, que implicaria donar la raó a Encamp a tota aquesta polèmica.

La resposta del Govern es pot allargar fins als dos mesos, tres si demana pròrroga. Apapma confia que no caldrà esperar tant perquè «el Govern és el primer interessat a resoldre ràpidament» tot aquest afer, va manifestar el president de l'associació, Carles Iriarte. Si no és així, «demanarem a un Batlle que obligui al Govern a pronunciar-se i fer complir la llei».

A més, també hi hauria l'opció que l'Executiu respongui, «però d'una manera que no ens interessi», és a dir, exposant que no hi va haver cap vulneració de la legislació sobre protecció d'animals. En aquest cas, també «recorrerem a la via judicial per fer garantir els nostres drets» i complir amb els estatuts de la pròpia associació, els quals deixen clar que s'ha de preservar el benestar dels animals, va informar el seu president.

El govern es retracta / L'associació no té cap mena de dubte que l'espectacle va vulnerar la llei i que cal sancionar el Comú, a través de la Comissió de festes, que és qui va organitzar les vaquetes. Asseguren que tenen proves gràfiques que demostren el maltractament, i testimonis d'assistents que es van sentir ferits. A més a més, exposen que el propi Govern ja va reconèixer irregularitats, quan van informar que durant l'espectacle es va haver d'expulsar a un participant per incomplir la llei. «Ells van dir que va ser un sol cop, però quan agafes el cotxe begut, encara que sigui un sol cop, ja estàs infringint la llei», va plantejar Iriarte.

Per tot, i en el marc del recurs administratiu entrat fa dues setmanes, exigeixen a l'Executiu que expliqui «perquè va acceptar que es vulnerés la llei» –concedint els permisos per a tirar endavant l'espectacle. «Podríem acceptar que el Govern hagués fet una malinterpretació de la legislació una vegada. Però no acceptarem una segona», va alertar Iriarte.

CANVIS A LA LEGISLACIÓ / L'actual llei de protecció i tinença d'animals està en vigor des de fa poc més d'un any i va ser elaborada conjuntament entre el Govern, Apapma i Laika. Va ser un procés llarg de vora quatre anys, amb uns resultats que les associacions consideren satisfactoris. «La llei està molt clara, és blanc sobre negre, no es poden utilitzar animals en qualsevol tipus d'espectacle on siguin agredits o que causin rebuig entre els espectadors», va informar Iriarte. Però l'associació lamenta que en l'afer de les vaquetes d'Encamp el Govern «hagi fet una altra interpretació i també lectura».

Si finalment es confirma aquest posicionament per part de l'Executiu, «caldria senzillament demanar la modificació de la llei», va manifestar el president d'Apapma. Iriarte considera que si durant el procediment d'elaboració d'aquesta «s'ha deixat alguna porta oberta –que porti a dobles interpretacions–, acabem-la de tancar», per exemple, via reglaments», va plantejar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT