PUBLICITAT

No hi haurà model de tributació conjunta

  • La retenció serà mensual i la liquidació es farà anualment
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Un dels temes que es va parlar durant la redacció del projecte de llei de l'IRPF, tal i com va explicar ahir l'assessor de Govern, Albert Collado, és «si fèiem que a Andorra hi hagués un model de tributació conjunta o no». És va decidir que no, ja que un dels objectiu de la llei era «fer un impost fàcil en el qual no calgués declaració de renda», i en el cas de la conjunta, «introdueix un element complex alhora d'aplicar les retencions alliberadores».

Collado també va explicar que amb l'objectiu d'igualar «aquelles situacions en les quals només un membre està obtenint la renda amb les famílies en els quals tots dos estiguin treballant» s'ha creat un mínim exempt per unitat familiar de 40.000 euros. «És a dir, individualment tinc 24.000 exempts, però si el meu cònjuge no treballa o treballa, però en conjunt no arribem als 40.000, doncs que sigui els 40.000 exempts. Això fa que donis a la família un tractament diferenciat, més favorable que si parlem d'una persona sola». En cas que la parella passi de 40.000, «la CASS calcularà quan cal que l'empresari retingui a cada membre». En el cas que hi hagi un fill que és del dos cònjuges, «serà 50% i 50%, i això ho controlarà la CASS».

En la línia de «simplificar», l'excap de Govern Marc Forner, que va assistir ahir a la ponència de l'assessor, va demanar a l'Executiu «que el reglament fos el més simple possible», Collado va dir que sí, però que aquest hi ha de ser: «nosaltres ens hem concentrat a definir bé el projecte i com volem que es gestioni, però el detall de com arribarem a gestionar què, qui i com, tot això vindrà amb el reglament».

LA CASS «PODRÀ ASSUMIR-HO» / Pel que fa al fet de si la CASS està preparada o no per assumir la gestió de l'impost, Collado va dir que «ens sembla que no haurà de fer gaires canvis per assumir això perquè ja té moltíssima informació, que ja la fa servir per calcular la contribució». Si que va reconèixer que encara s'ha de veure com es farà el procediment i que «la CASS ha de tenir un programa informàtic per poder aplicar deduccions i restriccions». El repte és doncs «que si jo a la CASS li dono tota la informació perquè em liquidi, que arribi a final any i ja s'hagi fet tot el pagament».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT