PUBLICITAT

Rècord de producció pròpia d'energia en un mes de juliol

  • El 45% del consum s'ha fet amb electricitat produïda a Andorra
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una torre elèctrica a la Margineda Foto: EL PERIÒDIC

La població va consumir al mes de juliol 40,9 GWh, una xifra que suposa un descens de l'1,4% respecte al mateix mes de l'any anterior. Això sí, gairebé la meitat de l'energia consumida va ser produïda al país, concretament el 45% del total. Aquest percentatge representa un rècord històric per un mes de juliol.

Des de l'any 1934, inici de la producció a pròpia d'energia a Andorra, mai s'havia donat tant de consum intern aquest mes estival. Fins ara, el juliol amb més producció havia estat el de l'any 1972. El motiu, segons van explicar ahir des de la parapública, és l'important volum de desglaç a causa de la neu que encara hi havia acumulada a les muntanyes del país. Paral·lelament, també ha contribuït a aquest rècord els treballs de manteniment que s'han de dur a terme a l'estany de l'Illa, al Madriu, i que han obligat a obrir les seves comportes. Tota aquesta aigua generada ha fet augmentar el cabal del riu que es fa circular fins la presa d'Engolasters.

La central hidràulica va generar un total de 17,4 GWh al juliol, que sumats als 1,2 GWh produïts al centre de tractament de residus de la Comella dóna com a resultat el 45% de producció pròpia. Cal recordar que la mitja anual de producció nacional se situa al voltant del 15%. L'objectiu és triplicar aquesta xifra abans del 2020.

És a la primavera, a causa del desgel, quan els percentatges de producció nacional augmenten, situant-se entre el 30 i el 40% de mitjana. Així, les darreres dades són singulars tenint en compte que són del juliol –un mes estival–, i que pugen fins al 45%.

En canvi durant els mesos d'hivern la producció interna cau «fins a quatre vegades menys» que a la primavera, van informar des de FEDA.

Cau el consum anual / D'altra banda, la parapública va informar que el consum acumulat en el que portem d'any ha davallat un 2,0% respecte al mateix període de l'any 2012.

Tornant al juliol, la potència màxima registrada va ser de 75 MW, i es va produir el 23 de juliol a les 11 hores.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT