PUBLICITAT

El Govern vol més intercanvis amb l'UE per garantir el futur dels joves

  • Salut defensa que cal valorar l'obertura però també la necessitat d'anar a treballar fora
  • Rodríguez diu que cal captar el talent sense privar-lo de nous horitzons i oportunitats
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un centre mèdic a peu de pistes, equipat amb tots els aparells i material per tractar fractures. Foto: TONY LARA

El Govern i més precisament, els ministeris de Salut, Educació, Interior i Afers Exteriors, estan treballant sobre «la problemàtica de les autoritzacions per a l'exercici de les professions liberals» va explicar la ministra de Sanitat i Benestar, Cristina Rodríguez. A començament d'any, Sanitat va denegar l'exercici professional a set metges de l'Hospital, sis espanyols i un argentí, perquè no s'havia pogut comprovar que existís reciprocitat en els respectius països per als professionals andorrans. Una reciprocitat que en el cas d'Espanya, no es va voler en el seu dia, quan els col·legis professionals van pressionar el Govern d'Albert Pintat perquè exclogués les professions liberals del Trilateral. Rodríguez va admetre que «en un moment de canvi profund tenim més reticències i és normal que hi hagi aprensió i preocupació. Però cal obertura d'esperit i sortir a l'exterior i intercanviar». I va lamentar que «en el nostre sector sabíem que l'obertura econòmica exigiria encara més regulació, cosa que per diverses raons no hem pogut fer des de fa vint anys».

La titular de Sanitat va argumentar que «hem d'assumir la nostra part de responsabilitat en la manca d'informació i de pedagogia, perquè és una problemàtica transversal». I va afegir que «el tema de la reciprocitat és important, però s'ha de valorar com diem, en un moment en què obrim les portes i que també necessitem anar a treballar fora, perquè no hi ha totes les oportunitats ni totes les especialitats aquí».

La ministra està convençuda que en funció de la competència adquirida «primer és el teu país però pots estar cridat a anar a fora». I per això, dóna la benvinguda «als convenis de col·laboració, de millora i d'intercanvi». Rodríguez defensa que «és molt important per a les noves generacions que hi hagi obertura d'esperit, perquè sinó ens estanquem». I va reiterar que la reciprocitat de l'exercici professional «és un tema molt sensible que portem els ministres d'Interior, d'Afers Exteriors, d'Educació i de Salut i Benestar». Rodríguez va insistir en que «som conscients que l'autorització per a l'exercici professional no és una cosa tan fàcil com agafar un títol, passar-lo a la comissió de titulacions i dir, no hi ha reciprocitat».

Valoració difícil / La ministra va argumentar que «és difícil valorar la reciprocitat i per això volem anar més lluny, cal valorar-la en un marc més ampli i retocar el què cal retocar». En quant a l'àmbit de la Salut, Rodríguez va reiterar el que va exposar al Consell General a començaments d'any, «hi ha la Llei d'obertura econòmica i la Llei d'inversió estrangera, però a sobre la taula tenim altres reptes com la Llei general de sanitat i la Llei de professions liberals». I va afegir que «quan fem una llei també cal pensar en el seu desplegament legislatiu en coherència amb altres lleis, i mirar més enllà».

D'aquesta manera, Rodríguez es va referir a la necessitat d'establir convenis que garanteixin també la reciprocitat professional als joves d'Andorra. «Els que venen de fora s'instal·len en diferents sectors però i nosaltres podem fer el mateix on sigui?» I va trencar una llança a favor de tots els joves que estan estudiant. «És indispensable que el talent el captem per a Andorra, però també forma part d'aquest talent poder moure's en un espai europeu, no únicament a França i a Espanya» va argumentar.

Més oberts al canvi / Per a la ministra, integrant de la taula governamental que treballa en la modificació de la Llei sobre l'exercici de les professions liberals, es tracta «cada vegada més, d'estar oberts al canvi, i de poder garantir a les generacions futures un espai que és el que és, europeu en tota la seva dimensió». Rodríguez va avançar que «això és el que el Govern està gestionant a nivell de relacions amb Europa i amb el món». I va recordar que tots els acords de cooperació i convenis, «com a mínim estan sotmesos a totes les reformes que estan en curs».

La ministra va insistir en que «per tant, també cal que siguem coherents quan hi ha una problemàtica i denegues una autorització d'exercici; ho he dit clarament en l'àmbit de salut». I va concloure que «no és la primera vegada que passa». Rodríguez també va evocar que «amb anterioritat a l'obertura econòmica havia reclamat que abans de reivindicar una modalitat nova d'exercici, el col·lectiu de facultatius ens ajudés a reordenar el sector». I va citar com a exemple clàssic l'Hospital. «Les primeres demandes d'autorització per a l'exercici de la professió que he rebut han estat de metges assalariats de l'Hospital on la primera resposta va ser que valoraria amb bons ulls un canvi de modalitat, però pel bé del pacient i del sector públic, primer cal reordenar el sector com a metges responsables».

En la sanitat, primer el pacient / La ministra va reivindicar que en el seu sector el primer és el pacient. I va reiterar que el pacient requereix «una bona organització del servei i de l'atenció». Per a Rodríguez, un cop superat aquest pas «després podem abordar la nova modalitat d'exercici. És més, potser es poden compaginar modalitats salarials i liberals, però siguem raonables». La ministra creu que el tema de les autoritzacions d'exercici en l'àmbit de la salut «s'ha simplificat moltíssim» i que cal evitar banalitzar-lo perquè «és molt rellevant». A més també va insistir en que «una cosa són els convenis que existeixen i dels quals en fem el seguiment perquè hi estem obligats, però recordem que cada país, quan parlem de convenis, ja sigui Portugal, Espanya o França, també està immers en una reforma que ens afectarà». La ministra defensa la prudència «perquè segur que els canvis que s'albiren en la sanitat al nostre entorn afectaran els convenis bilaterals que tenim, com també quedaran afectats pels canvis que s'han obrat a la Unió Europea, encara que no en formem part».

Opinió compartida / Els plantejaments de Rodríguez també van ser reiterats ahir, en un sentit més general, pel ministre d'Interior, Xavier Espot, que va defensar el mateix tracte per als andorrans que volen exercir una professió fora d'Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT