PUBLICITAT

Punt final al serial del Cor Nacional: neixen els Petits Cantors d'Andorra

  • El concert de Meritxell serà l'últim dels Lliures; la junta aprovarà dilluns el conveni proposat pel Govern
A.L.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Metayer dirigeix els Lliures en la Missa de Meritxell de la diada del 2012, al santuari canillenc Foto: TONY LARA

Tres anys després d'esclatar, el cas Metayer sembla per fi a punt, a punt de tancar-se de forma definitiva: la junta dels Cantors Lliures aprovarà enla reunió convocada per a dilluns que ve i si no hi ha sorpresa d'última hora el conveni de patrocini amb el Govern. Una sortida que totes les parts donen per bona i que posarà fi a un serial de tons kafkians que es va endur per davant –segur que ho recorden– el Cor Nacional. La solució, avançada a finals de juliol pel PERIÒDIC, aparca definitivament la fórmula de la fundació, la preferida pel ministre Albert Esteve des que a l'abril del 2012 es va oficialitzar la dissolució del Consorci del Cor Nacional, i preveu una aportació institucional de 65.000 euros, que s'afegiran als ingressos que sigui capaç de generar el mateix cor i a futurs convenis similars que es negociaran amb els comuns.

Però aquest últim extrem pertany encara al capítol de les bones intencions. El que sembla dat i beneït és l'acord amb el ministeri, que el president de l'Associació dels Petits Cantors Lliures, Carles Enseñat, va rebre el 22 d'agost i al qual només li falta passar el tràmit de la junta. Això serà dilluns, ja s'ha dit, perquè «en principi no hi veig inconvenient per donar-li el vist-i-plau». Una vegada aprovat, serà el ministeri qui l'haurà de firmar. Un altre tràmit que, augura Enseñat, es resoldrà de forma immediata. La setmana que ve, molt probablement.

Quedava per escatir el nom definitiu de la formació que succeirà tant el Cor Nacional com els Cantors Lliures. I tal com havia avançat el mateix Enseñat en aquest racó de diari, s'ha imposat la favorita entre les propostes que hi havia sobre la taula: Petits Cantors d'Andorra. No hi busquin el Nacional que enllustrava la denominació dels Petits Cantors primigenis –i que l'agermanava tant amb l'Orquestra Nacional com amb l'Escena Nacional. «No hi hauria cap inconvenient per incloure ‘Nacional' al nom», diu, «però el concepte ja va implícit en el ‘d'Andorra', i tal com ha quedat, aquest Petits Cantors d'Andorra té l'avantatge de la simplicitat». Val a dir que a l'hora de triar la denominació del cor el ministeri els va donar carta blanca, admet, Enseñat, «amb una sola recomanació: que evitéssim el ‘Lliures'. No ho veien». Al final, però, la iniciativa va partir del mateix ministeri, que és el que va proposar el definitiu Petit Cantors d'Andorra que la junta dels Lliures ha de ratificar.

Nomenclatura i aportació econòmica de banda, el conveni estableix una sèrie d'obligacions per al nou cor: presentar el calendari de concerts del curs, elaborar un pla pedagògic per a la temporada, i l'examen final, una auditoria que examinarà la salut comptable de l'artefacte. Queda també fora de discussió la continuïtat de Catherine Metayer com a directora artística dels Petits Cantors: «El ministeri mai no la va qüestionar i pel que jo sé, l'entitat bancària amb què Esteve negocia considera la presència de Metayer un aval per al projecte», deia Enseñat setmanes enrere.

Calendari pendent / L'objectiu d'uns i altres era que la nova formació –que porta la sang i l'ADN del Cor Nacional, però que no serà, ens hi haurem d'acostumar, el Cor Nacional– debutés diumenge en el tradicional ofici de la diada de Meritxell –amb una quarantena de cantaires i temes de Handel, Casanovas i Strauss. No podrà ser, però si es compleixen els terminis avançats per Enseñat, aquesta serà l'última compareixença dels Lliures. La temporada oficial arrenca precisament per Meritxell. Els assajos està previst que comencin l'11 de setembre –al Fener, com els últims anys, «per una qüestió de proximitat i per ajustar despeses i estalviar-nos els desplaçaments en autobús», deia el juliol Enseñat– i la pròxima cita marcada en vermell al calendari és el 15 de setembre a Porta, en la 31a edició de la Diada de Cerdanya. Caldrà veure si aleshores encara com a Cantors Lliures o ja com a Petits Cantors d'Andorra.

El debut a casa de la nova formació encara no té, en canvi, data confirmada. S'han previst aquest últims trimestre de l'any concerts a tres parròquies, però falta concretar quan i on, i hi haurà també el reglamentari concert de Nadal. Més enllà d'això, el 2014 Metayer té entre cella i cella l'enregistrament dels Responsoris per a l'Ofici de Tenebres de Setmana Santa, de Narcís Casanoves, mestre català del XVIII, i la participació al festival Mozart que prepara Daniel Martín, l'ànima de carol en musique –una singular iniciativa transfronterera amb seu a Ur i que reuneix cantaires de la Cerdanya ,el Capcir i el Conflent–, i que portarà el Rèquiem per mitja dotzena de localitats de la Cerdanya, l'Alt Urgell i Andorra.

Pel que fa als Lliures, l'associació continuarà existint amb la missió de buscar finançament per als Petits Cantors i per al Cor de Nenes –el Cor de cambra s'autofinança. Però els que sortiran a l'escenari seran en endavant –queda clar– els Petits Cantors d'Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT