PUBLICITAT

Els pagesos mantenen la collita tot i l'afectació de les pedregades

  • Les parcel·les de cultiu malmeses són 368 a tot el territori
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un camp de tabac afectat per les últimes pedregades de l'estiu, ahir Foto: ÀLEX LARA

Les repetides pedregades que de l'estiu van afectar una o més 368 parcel·les de cultiu de tabac. D'aquestes, 236 es van peritar una o més vegades. El 64% de la collita està malmesa amb diferents graus d'afectació segons va comunicar ahir l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra (APRA) a l'ANA. Tot i així, «en parròquies com Ordino i Canillo s'espera un tabac excepcional» va explicar el president de l'APRA, Xavier Coma que va argumentar que «els cultius afectats per les primeres pedregades s'han pogut recuperar». L'APRA espera mantenir la mateixa collita que l'any passat. Coma va recordar que «la plantació ha estat complicada» en relació a la collita de tabac d'aquest any. Les gelades i les baixes temperatures van fer que alguns agricultors haguessin de replantar i les pedregades de l'estiu van dificultar la bona crescuda de les plantes. Coma va afegir que «ha estat una collita difícil de treballar». Les pedregades van començar el 7 de juliol passat i «han estat un clàssic durant tot l'estiu amb pedregades setmanals i amb setmanes on han caigut fins a dues pedregades», va lamentar Coma. Fins a aquest mes de setembre s'han registrat 368 parcel·les afectades per la calamarsa en una o més ocasions i d'aquestes se n'han peritat 236 una o diverses vegades, segons va exposar el president de l'APRA, «cosa que suposa una afectació de prop de 121.000 quilos de tabac», va concloure. La collita sinistrada amb diferents graus d'afectació representa el 64% de la collita total, informa l'ANA.

Tabac destruït / Els danys més greus, va reiterar Coma, «s'han registrat en 37.000 quilograms de tabac, dels quals s'ha autoritzat el fresat de 14.000 quilograms i de moment se n'han destruït 5.000 quilos». Això suposa, segons el responsable de l'APRA, un 5% de la collita amb dret a fresar i un 2,10% fresat.

Aquestes xifres representen una major afectació que l'any passat, en quant al nombre d'explotacions que van patir danys per la pedra i de declaracions que va rebre l'APRA. Ni aquest fet ni el retard en la collita suposarà una gran pèrdua ni de quantitat ni de qualitat del tabac, segons Coma. Bona part de les plantes es van poder recuperar de les primeres pedregades i el fet que els pagesos treballin amb un marge d'un 10% o 20% de pèrdua en el conreu fa que la quantitat de tabac esperada per aquesta temporada sigui similar a la de l'any passat.

Igualment, malgrat el retard en la recollida, la possibilitat d'aprofitar gran part de les fulles de tabac fa que sobretot a les parròquies altes s'esperi un tabac excepcional. Com que són les que van rebre primer les pedregades, també es van poder recuperar més ràpidament aprofitant la bonança posterior. En canvi, a les parròquies baixes la calamarsa va caure ja entrat l'estiu causant més danys a les plantes, cosa que va fer que la collita hi fos més difícil de recuperar. L'APRA no podrà avançar el pes de la collita fins que tots els pagesos acabin de recollir el tabac i es facin els últims peritatges, va puntualitzar Coma, que també va reconèixer que al setembre, encara hi pot haver alguna pedregada que afecti els cultius que queden al camp.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT