PUBLICITAT

Coneguda com la 'banda de les endoscòpies'

  • El centre posarà en marxa el mecanisme de control de presències la setmana que ve H Tots els equips porten un número de sèrie
J.R.B.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto: ÀLEX LARA

Les portes ja estan tancades i a partir de la setmana que ve es posaran en marxa els mecanismes de control de presència. A més, des de la direcció de l'hospital s'ha tramés una nota informativa al personal del SAAS perquè estiguin atents i alertin de qualsevol presència o situació estranya.

Els lladres no són novells. Busquen uns aparells molt especialitzats i ho fan normalment en centres públics, la qual cosa fa pensar que hi ha un mercat negre que introdueix aquests aparelles en centres segurament privats que no tenen contractat un servei de manteniment del seu material i que, per tant, busquen un subministrament més econòmic a través de material robat.

A Espanya es coneguda com la banda de les endoscòpies per la seva predilecció per aquests aparells, ja que l'endoscopi acostuma a ser el seu objectiu principal. A banda del de Meritxell, vuit hospitals més han estat víctimes d'aquests delinqüents: Sant Jorge d'Osca; Santa Tecla de Tarragona; Arnau de Vilanova; Santa Caterina de Salt; Hospital de Terrassa; Provincial de Castelló; Clínico de Saragossa i Provincial de Castelló.

Segons va publicar El País el 25 d'agost, almenys quatre centres sanitaris de Catalunya, dos de la Comunitat Valenciana i dos d'Aragó han patit en els últims mesos importants robatoris de material clínic, en gairebé tots els casos l'utilitzat per realitzar endoscòpies. El valor dels equips sostrets suma diversos centenars de milers d'euros. De moment no hi ha hagut cap detingut i els Mossos d'Esquadra investiguen la relació entre els robatoris . Els fabricants dels aparells, per la seva banda, donen per fet que aquests són venuts al mercat negre internacional. Tots els assalts han seguit un patró similar. Els pispes sabien al que anaven: al costat dels equips robats havia en diversos casos altres més cars que els lladres van ignorar. «Això ens va cridar molt l'atenció», va explicar un portaveu del Govern d'Aragó. Tots els equips que s'utilitzen per realitzar endoscòpies –colonoscopis, per explorar el còlon; gastroscopis, per al tub digestiu ... – tenen una sonda flexible amb fibra òptica que s'introdueix al cos i que està connectada a una torre on es col·loca una llum , un processador i un monitor per observar les imatges.

Encara que ni la Policia Nacional ni els Mossos d'Esquadra han facilitat dades sobre aquests delictes, la comunitat autònoma on més han transcendit és Catalunya. Tampoc la Generalitat ni els centres afectats han volgut informar sobre els robatoris , emparant-se que les investigacions estan obertes .

Segons el mateix rotatiu a principis del mes passat, amb tot just sis dies de diferència, els hospitals de Santa Caterina de Salt ( Girona) i Arnau de Vilanova ( Lleida ) van patir sengles robatoris . El material sostret al primer –cinc gastroscopis -tres broncoscopis– està valorat en uns 50.000 euros. El robatori va obligar a suspendre quatre proves programades. L'assalt al segon centre va tenir lloc la matinada del 12 d'agost, quan van desaparèixer una dotzena d'equips endoscòpics i un altre utilitzat per examinar el pàncrees, tot això valorat en 400.000 euros.

Després de l'enrenou causat per dos assalts, els Mossos d'Esquadra van informar d'un altre, també a Lleida a l'Hospital Santa Maria. Va desaparèixer un aparell utilitzat en oftalmologia, valorat en 50.000 euros. El directiu d'una empresa fabricant dels aparells robats, que demana no ser citat amb el seu nom, mostra el seu convenciment que els lladres venen el botí «fora d'Espanya». «Tots els equips porten un número de sèrie que permetria trobar-los si fossin instal·lats en un altre hospital espanyol» , va explicar a El País. Ell opina que les mesures de seguretat no són molt estrictes en molts hospitals públics, sobretot si es té en compte l'elevat cost de molts dels equips que utilitzen . En un dels robatoris, la policia sospita de dos homes vestits de vestit i amb sengles maletins als que van captar les càmeres de seguretat quan sortien del centre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT