PUBLICITAT

La Policia busca la vinculació amb Andorra de la banda detinguda

  • Es tracta d'una família especialitzada en robar material mèdic
EL PERIÒDIC
BARCELONA

Periodic
El material robat a diferents hospitals de Catalunya i Navarra, ahir Foto: MOSSOS D?ESQUADRA

La Policia andorrana no va confirmar ahir la vinculació de la família detinguda pels Mossos d'Esquadra amb el robatori a l'Hospital de Meritxell, el 24 d'agost, quan un home i una dona van accedir a l'àrea de radiologia i van sostreure set sondes valorades en 6.000 euros cadascuna. Des de la policia es va informar que s'esta acarant la informació per verificar si els autors de diversos robatoris en hospitals catalans són els mateixos que van actuar a Andorra.

Per la seva banda, els mossos sí que es van apressar a donar informació ahir, sense descartar que haguessin actuat en altres centres hospitalaris a banda dels ja confirmats.

I és que els Mossos d'Esquadra van detenir dimecres un pare i el seu fill que, en col·laboració amb les seves parelles, han robat material mèdic de gran valor a hospitals de Catalunya. Les dues dones es feien passar per pacients o per familiars d'ingressats per observar els equipaments tècnics dels centres i les mesures de seguretat que els rodejaven. Després els homes s'encarregaven d'endur-se'l. Des de la seva casa a Manresa, i sota una identitat falsa, enviaven el material a Colòmbia, on tenien contactes amb els quals havien tancat prèviament el tracte. Així van sostreure 41 sondes endoscòpiques, un aparell d'ultrasons i un altre per inspeccions cardiològiques per un valor total d'un milió d'Euros . Tot i que els Mossos d'Esquadra no ho van confirmar ahir en la roda de premsa, tot indica que el robatori de set sondes per fer ecografies de l'àrea de radiologia a l'Hospital de Meritxell podria haver estat perpetrat per les mateixes persones. La tria dels estris sanitaris es feia en funció del seu valor material i la seva fàcil introducció en el mercat negre tot i que acostumaven a robar instruments de diagnòstic. Posteriorment enviaven el material sostret a Amèrica del Sud via paqueteria on era venut al mercat negre.

Una versió aquesta que coincidiria amb el relat dels fets a l'Hospital de Meritxell, segons la Policia i el director del SAAS, Lluís Burgués. Un dels lladres, un home, feia tasques de vigilància a l'entrada de l'àrea de radiologia, mentre l'altre lladre, una dona, robava les set sondes. Al carrer els esperaven dins d'un cotxe amb el qual van fugir un cop perpetrat el robatori.

La Policia va contactar amb els Mossos d'Esquadra per informar-los que a Andorra s'havia produït la mateixa tipologia de robatoris que els s'estaven produint aquest estiu a diferents hospitals de Catalunya. Les dones visitaven els hospitals, fent-se passar «per pacients o per familiars d'ingressats», segons l'intendent Jordi Bascompe, cap de la Divisió d'Investigació Criminal, i observaven quin material mèdic podien robar i sota quines mesures de seguretat el centre el vigilava.

Després contactaven amb persones de Colòmbia i detallaven l'instrumental que podien aconseguir, tancaven un preu i començava el robatori.

Llavors les dones passaven a un segon pla, concentrant-se en les tasques de vigilància, i el pare i el fill prenien la responsabilitat. Demostrant uns coneixements sanitaris força avançats, desconnectaven les sondes i les traslladaven protegint-les adequadament. No es tracta d'un material que pugui rebre cops i, després d'estrenar-lo, les condicions higièniques s'han d'extremar. Uns requisits que respectaven sense problemes. Per això els Mossos busquen quin tipus de formació tenien els quatre detinguts.

Vigilat l'hospital de la Seu / La policia ha pogut acreditar un mínim de sis cops a hospitals de quasi tot el territori català en molt poc marge de temps. També van vigilar centres de Manresa, Berga, Igualada, la Seu d'Urgell i el Vendrell, tot i que no van arribar a actuar en aquests llocs. Es tractava d'una banda molt activa que també enviava ràpidament tot allò robat a Colòmbia, a través d'oficines de correu i fent servir identitats falses.

Va ser el cinquè cop, el de la Vall d'Hebron, el que va posar sobre la pista els agents policials. El sospitós, després de ser detingut pels Mossos en ser alertats pels vigilants de l'hospital, va quedar en llibertat amb càrrecs i va tornar amb la família per continuar assaltant clíniques.

La investigació policial, que va incloure la recuperació de les imatges de càmeres de seguretat i la recollida de testimonis que els haguessin pogut veure, va permetre detenir-los quan ja es trobaven a Muskiz, al País Basc, i gràcies a la col·laboració amb l'Ertzaintza. En aquesta detenció es va recuperar un carregament de material mèdic per valor de 300.000 euros.

Es calcula que el valor total del material sostret per aquesta família supera el milió d'euros. En total, a banda d'un aparell d'ultrasons i un altre per fer proves cardiològiques, van robar 41 sondes. Els dos homes (pare i fill) de 33 i 61 anys i les dues dones de 25 i 64 anys, no han volgut declarar ni en seu policial ni en seu judicial i ara es troben en presó provisional. Tenen documentació veneçolana però se sospita que en realitat són colombians. El jutjat de Vic instrueix el cas.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT