PUBLICITAT

La Vuelta del fred i l'aigua

  • Tot i les dolentes condicions del temps, la cursa segueix veient a Andorra com un atractiu
R. M. S.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dalt, el pilot de la Vuelta camí de la frontera amb Espanya, durant els quilòmetres neutralitzats de l'etapa d'ahir que sortia d'Andorra la Vella. A la dreta, el semblant del resident Purito Rodriguez reflecteix el patiment de la jornada de dissabte, amb final a Canòlich i on va acabar quart , la mateixa posició que manté a la general Foto: TONY LARA

Quatre graus de temperatura i molt vent al cim del port d'Envalira, dissabte al pas del pilot de la Vuelta a Espanya pel Principat d'Andorra, i la pluja, van convertir la 14a etapa en un infern. Van fer tan de mal l'aigua i el fred que en aquell descens direcció Canillo, i abans i després per les seqüeles, hi van haver 12 abandonaments. Alguns d'ells, per hipotèrmia i de renom, com Ivan Basso (Canondale), Luis León Sánchez (Belkin), Haimar Zubeldia (Radioshack) o Roman Kreuziger (Saxo). Amb tot, la ronda espanyola seguirà tenint un client preferent a Andorra. Ports, duresa, espectacle: ingredients que demana Javier Guillén, director de la cursa. I l'afició. Ara falta que es posin d'acord amb dates, recorregut global i el tema econòmic, però el Principat ha deixat clar que té potencial, i la Vuelta haurà de tornar, tot i que de dates, és massa aviat.

Una mica abans de l'horari previst, al voltant de les 10:20h d'ahir, després que el resident Joaquim Purito Rodriguez formés part del tall de cinta protocolari envoltat de polítics, va sortir d'Andorra la Vella la 15a etapa, direcció Espanya, el port del Cantó, la Bonaigua, Balès i Peyresourde. Era l'etapa reina i el temps encara va acompanyar, sense massa fred, amb pluja però suportable. No com dissabte a Andorra, quan el fred i l'aigua van obligar a molts a abandonar, i fins i tot a dir frases a corredors com Alejandro Valverde, veterà, bregat en mil batalles, que «mai» havia «patit tant en bicicleta».

Coses del ciclisme, que té en les condicions meteorològiques part de l'espectacle, tot i que per a Andorra això suposés un maldecap i un problema, perquè la inversió per portar la cursa espanyola va estar plena d'entrebancs en una retransmissió televisiva plena de talls i tardana en connexió pels molts problemes que hi havia entre els professionals de la matèria (càmeres, motoristes, pilots d'helicòpters i enllaços) per fer la seva feina, donada les circumstàncies del cel, que semblava caure sobre el país dels Pirineus.

Purito: «Em falten forces»

«Nibali està molt fort, ell i Horner arriben amb molta facilitat als atacs», va dir ahir el resident Joaquim Purito Rodriguez en arribar a Peyragudes (França) ahir, en la 15a etapa que va sortir del Principat passades les deu del matí. No se'l veu fort ni contundent al corredor del Katusha, que dissabte, a la Gallina, va cedir una mica de temps (18s amb Vincenzo Nibali, 16s amb Chris Horner), tot i que va salvar els mobles i és quart a la general a 2min 57s del líder, Nibali, que sí va donar mostres de fortalesa a Canòlich, igual que el nord-americà Horner, de 42 anys.

És Purito l'al·licient per a l'afició andorrana, que estima el corredor de Parets i la seva tropa –Dani Moreno, que és 11è a 9min 21s del líder, o Ángel Vicioso, 69è a 1h 47min 51s..., tots residents– i que té al Principat incondicionals que, valents dissabte, van anar a veure'l i animar-lo a les rampes de la Gallina, sota un paraigües o una carpa, en bici o caminant, d'altres en cotxe des de primera hora del matí, de la mateixa manera que ahir ja eren al Parc Central per veure els seus ídols de prop.

«Ho he provat en diverses ocasions», va dir ahir Purito en acabar la 15a etapa. I no s'amaga, com sempre, sincer: «Em falten forces». Amb tot, els foros ciclistes andorrans confien en ell. Es pot guanyar la Vuelta. Sí, Nibali està per sobre, però si una cosa té Purito és valentia: «Lluitaré pel podi, i m'agradaria guanyar una etapa». Apuntin, doncs, aquesta declaració d'intencions d'un home que dissabte va patir a Andorra més que en tots els mesos d'entrenament que fa al país. Avui la cursa arriba a Formigal. ¿Estarà a l'agenda de Purito aquesta etapa? purito



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT