PUBLICITAT

El Govern aprova mesures per dinamitzar el mercat de lloguer

  • Contractes de menys de 5 anys i més facilitats per rescindir-los, algunes de les accions
  • L'Executiu introdueix excepcions en el criteri de reciprocitat dins la Llei de professions liberals
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca i Espot informen dels acords presos en Consell de Ministres, ahir Foto: ANA / M.T.

El Govern va anunciar ahir la modificació de la Llei d'arrendaments de finques urbanes, que no s'actualitzava des de l'any 1999. La voluntat d'aquesta renovació legal és donar un «impuls i afavorir el mercat de lloguer», tal i com va manifestar ahir el ministre d'Interior i Justícia, Xavier Espot. El ministre va afegir que també s'ha volgut acabar amb la problemàtica de l'elevat nombre de pisos que actualment hi ha al país. Accions com rebaixar la durada mínima dels contractes, facilitats per a l'arrendador a l'hora de rescindir el contracte amb el seu llogater o el retorn de l'immoble al propietari encara que no s'hagi tancat un litigi judicial són algunes de les mesures aplicades per l'Executiu per tal d'aconseguir-ho.

Una de les accions més destacades, tal i com va explicar Espot, és que els contractes podran ser de menys de cinc anys –mínim de dos– sempre i quan estigui pactat entre les dues parts. El pacte es podrà realitzar en el supòsit que l'arrendador vulgui utilitzar del pis abans del lustre per al seu propi ús o pels seus familiars directes. Fins ara el mínim de cinc anys frenava a molts propietaris de llogar el seu immoble, va assegurar Espot, que va posar l'exemple d'un pare que sap que en dos o tres anys el seu fill tornarà a Andorra després d'haver marxat a estudiar fora.

Les modificacions a la llei contemplen també que l'arrendatari pugui «rescindir de forma anticipada i unilateral el contracte si hi ha una irregularitat o manca de prestació de serveis, o si es fan reparacions que fan inhabitable la finca durant dos mesos». Espot va recordar que fins ara aquesta decisió «no podia ser unilateral». Una mesura relacionada és que el llogater necessitarà el permís de l'arrendador per fer obres que modifiquin la configuració de la finca.

Finalment, Espot també va voler destacar els canvis introduïts en cas d'obertura de processos de desnonament. Fins ara el propietari havia d'esperar-se a que finalitzés tot el litigi per tornar a habitar l'immoble, un procés que es podia allargar «fins a un any», va reconèixer Espot. Amb els canvis aprovats ahir en Consell de Ministres s'introdueix la possibilitat de retornar-li provisionalment la possessió de la finca si el llogater en qüestió no compareix al procediment, i sempre i quan el Batlle ho autoritzi després que quedi plenament justificat que ningú està vivint a l'immoble.

CANVIS a les professions liberals / La de finques urbanes no és la única llei que el Govern ha aprovat modificar. També patirà canvis la Llei d'exercici de professions liberals, del 2008. De fet, canvia fins i tot el nom. Ara es dirà Llei de professions titulades, «tenint en compte que la llei regula les professions que s'exerceixen tant per compte propi com per compte aliè», va justificar Espot.

Paral·lelament, i tenint en compte que havien sorgit problemàtiques que portaven a «situacions injustes», s'han introduït excepcions al criteri de reciprocitat entre països com a mesura per poder exercir a Andorra. No caldrà partir d'aquest en el cas que el demandant tingui en possessió un títol oficial d'estudis d'ensenyament superior andorrà, en el cas que faci més de 20 anys que tingui permís de residència al Principat i també si fa exercici de la professió per compte aliè de forma exclusiva.

Però la llei patirà més canvis. Entre ells, es regula per primera vegada l'exercici de curta durada, s'impulsen accions per detectar i frenar l'intrusisme, se suprimeix la moratòria del pagament de la taxa i s'el·limina el requisit pel qual un Col·legi necessita un mínim de professionals per poder ser creat. Respecte a aquesta darrera mesura, Espot va assegurar que podria permetre la creació d'almenys dos col·legis.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT