PUBLICITAT

El gat domèstic i el fer es creuen

  • El projecte Felis en confirma l'encreuament amb un exemplar capturat pels banders
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El gat capturat pels banders, fruit del creuament de les dues espècies Foto: MARC MOSSOLL TORRES

La campanya 2012-2013 del projecte Felis, una iniciativa conjunta de l'Associació Filantròpica BOMOSA i Patrimoni Natural dirigida a la conservació del gat fer, permet constatar la presència de felins híbrids, fruit de l'encreuament d'animals domèstics i salvatges. Els tècnics de Patrimoni Natural van trobar el passat 4 de març un exemplar mascle que presentava una morfologia curiosa, cosa que va motivar que se li fes una anàlisi genètica.

Els resultats del test van mostrar que l'animal presentava una maternitat de gat domèstic i una paternitat de gat fer, cosa que confirma l'existència d'individus híbrids i la introgressió de gens de les poblacions domèstiques (Felis catus) cap a les poblacions salvatges (Felis silvestris). L'exemplar capturat va ser equipat amb un collar GPS i se'n va efectuar el seguiment durant 108 dies, va explicar ahir el Govern d'Andorra en un comunicat. No obstant això, per falta de cobertura GPS, «segurament deguda a la coberta forestal», tal com diu el comunicat, només es van poder recollir les dades de 37 dies, fet que també confirma el caràcter forestal de l'espècie.

Molt a prop dels humans

Segons les localitzacions GPS obtingudes en els 37 dies de seguiment, l'exemplar de gat es va quedar proper a les zones amb activitat humana. La seva àrea vital durant aquests temps va ser d'unes 460 hectàrees, que segons asseguren els tècnics «és poc» en comparació amb altres exemplars monitoritzats a França o Espanya, on l'àrea vital d'aquests animals és normalment de 2.000 hectàrees. A més del gat fer capturat, també es van capturar quatre gats domèstics, dues genetes i una fagina, marcant una diferència molt neta amb la vall del Madriu on no es van capturar genetes ni gats domèstics, però si martes, fagines i un teixó. El projecte Felis està dirigit a la conservació del gat fer (Felis silvestris), una espècie de fauna autòctona catalogada com a espècie amenaçada en diversos països de la Unió Europea (recomanació UICN 2007) i que es troba descrita en l'annex II del Conveni de Berna i inclosa en l'annex IV de la directiva 92/43/CEE com a espècie animal d'interès comunitari que requereix una protecció estricta. L'espècie de gat fer a Andorra està inclosa a la llista d'espècies animals protegides amb el grau d'amenaça «en perill d'extinció» segons el Reglament d'espècies animals protegides del 5 de juny del 2013. L'estudi sobre l'espècie a Andorra es va iniciar el 2011, i aquest any, la recerca es va situar en una solana més propera als nuclis urbans per veure si els gats domèstics abandonats poden tenir algun tipus d'incidència en l'evolució de l'espècie salvatge. Cal subratllar que els objectius principals del projecte són l'estudi del gat fer, un estudi de la població d'altres petits carnívors i la divulgació a les escoles del país de les característiques de l'espècie i del medi. La nova campanya es va iniciar el novembre de l'any passat i es va situar en una zona cèntrica del Principat, al solà de la parròquia d'Encamp. La temporada de captura amb paranys va durar cinc mesos i van participar-hi els tècnics contractats per BOMOSA, els tècnics del Departament de Patrimoni Natural del Govern i el Cos de Banders.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT