PUBLICITAT

El cas d'Emili Puig capitalitza la tradicional Cerimònia de la Toga

  • Badia diu que la presó preventiva s'utilitza massa sovint i que se'n «abusa»
  • Els advocats volen que la llei deixi clar «que el ministeri fiscal no forma part de la carrera judicial»
L. F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El degà del Col·legi d'Advocats d'Andorra, Francesc Badia, ahir a la Cerimònia de la Toga Foto: TONY LARA

«Un advocat és la persona que et queda quan ja no et queda ningú més»; amb aquestes paraules tancava ahir el seu discurs el degà del Col·legi d'Advocats d'Andorra, Francesc Badia, a la tradicional cerimònia de la Toga, en la qual quatre advocats van jurar o prometre el seu càrrec al centre de Congressos d'Andorra la Vella.

Una cerimònia marcada per la decisió del Tribunal Constitucional de declarar la detenció d'Emili Puig, l'ex gerent del FC Andorra, il·legal i que ha posat sobre la taula un debat sobre els procediments judicials a Andorra. En aquest sentit, Badia va dir ahir que la presó preventiva «s'utilitza massa sovint»: «tal com la preveu el nostre ordenament jurídic és una mesura absolutament extraordinària. Estàs privant de llibertat una persona quan encara no està jutjada». Badia va concloure que, en general, «s'abusa de la presó provisional» i que en molts casos no és necessària.

Llei de la carrera judicial/ El degà del Col·legi d'Advocats també va parlar ahir sobre la llei de la carrera judicial; tot i admetre no haver vist el darrer text concret, «sí que hem tingut contactes amb el ministeri i el Consell Superior de la Justícia i conec el projecte». Una llei que, «segur que no satisfarà totes les parts, però és important i necessària, ja que és la què ens aportarà estabilitat a la Batllia».

Badia ja va avançar que «hi ha punts de discussió» i que la postura del Col·legi d'advocats respecte d'altres col·lectius «és completament oposada». Ara bé, també va voler deixar clar que els advocats «no en farem una guerra d'això perquè creiem que és més important el fet que existeixi la llei que no el fet de no tenir-la».

Una guerra no, però si que entraran a discutir aspectes «esrtucturals». Com per exemple, «això no és propiament de la llei», els advocats consideren que el Consell Superior de la Justícia ha de poder administrar el seu propi pressupost, «la separació de poders ho exigeix».

L'altre cosa que «també és estructural i que també té interès pel Col·legi d'Advocats» és el fet de «deixar clar que el ministeri fiscal no forma part de la carrera judicial», sinó que és una part més dins del procediment penal, «però no es poden barrejar les parts».

En aquest últim punt, però, el Consell Superior de la Justícia ja s'ha decidit a apostar per la mobilitat fiscal (que els fiscals puguin ser jutges). Badia va reiterar-se i va dir que «a nosaltres no ens agrada, creiem que la funció del fiscal és molt diferent a la d'un jutge». De totes maneres també va afirmar que «per molta diversitat d'opinions, no vol dir que hi hagi conflicte. Volem que existeixi la llei».

EXPEDIENT ELECTRÒNIC/ Aquest any «no hi ha especialment cap novetat». Badia va dir que «tenim alguns problemes que encara existeixen», però que també és cert que s'hi està treballant. El degà del Col·legi va reconèixer que «és cert que s'ha avançat molt amb tot el tema de l'administració de la Justícia i per tant, des d'aquest punt de vista estem contents». Pel que fa als expedients electrònics «s'està treballant molt seriosament i començarà jo espero, a principis del curs que ve, com a mínim amb alguna prova». També «s'està treballant amb el codi de procediment civil que espero que l'any que ve també entri en funcionament».

El president del Tribunal Superior de Justícia, Enric Casadevall,va anunciar que el concurs de la nova seu de la Justícia sortirà la primavera del 2015 i que s'ha encarregat un estudi de les necessitats del nou edifici.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT