PUBLICITAT

L'OMS engega una nova ofensiva planetària contra el tabac

  • El Protocol de Seul està obert a la signatura a la seu de les Nacions Unides
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns turistes passegen al davant d'uns grans magatzems de l'avinguda Meritxell Foto: ÀLEX LARA

El protocol de Seul és un tractat internacional que vol combatre el comerç il·lícit de productes de tabac controlant la cadena de subministrament a través de la cooperació internacional. Promogut per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i les Nacions Unides, integra com a mesura clau, el compromís dels països que l'adoptin a establir un sistema de seguiment global i de rastreig per reduir i finalment eradicar el comerç il·lícit sobretot de les cigarretes. El sistema però, necessitarà un temps de posada a punt i no entrarà en vigència de seguida. I és que tal com va informar ahir Ulrike Schwerdtfeger, assessora jurídica de l'OMS a Ginebra, «algunes de les obligacions del tractat tenen un termini més ampli per entrar en vigor». Les mateixes fonts van afegir que «per exemple l'article 8 que estableix que el sistema de seguiment i de localització dels productes del tabac, sobretot cigarretes, entrarà en funcionament cinc anys després de l'entrada en vigor de l'acord». La derogació respon a necessitats tècniques ja «que tots els països han de tenir el temps suficient per adaptar el sistemes de control nacionals a un sistema únic global»va afegir Schwerdtfeger.

El Protocol de Seul entrarà en vigor 90 dies després de la quarantena ratificació. Això vol dir que l'hauran d'haver firmat i ratificat 40 països i que la ratificació passa forçosament per l'aprovació als respectius parlaments. Per això, la posada en funcionament de les mesures de control que preveu l'acord poden trigar encara uns anys en ser efectives. Als cinc anys previstos pel document cal sumar el temps que requerirà cada Estat signant per ratificar el document. De moment ja l'han firmat 36 països, entre els quals no hi figura Espanya.

Salut i hisenda públiques / Sigui com sigui, l'OMS considera que el comerç il·lícit de productes de tabac és un problema global, perquè «augmenta l'accessibilitat i assequibilitat dels productes del tabac soscavant així les polítiques de control del tabac i els sistemes de salut que afligeixen greument». L'organització reitera que «provoca pèrdues d'ingressos importants per als governs» i afegeix que «per tant, l'eliminació de totes les formes de comerç il·lícit com ara el contraban i la fabricació il·legal és un component essencial de la lluita contra el tabac». En motiu de la cerimònia de la signatura a Ginebra el passat 10 de gener, la directora de l'OMS, la doctora Margaret Chan, va dir que «el protocol dóna al món un instrument jurídic únic per contrarestar i finalment eliminar una activitat delictiva internacional sofisticada i molt cara, sobretot per a la salut».

Així, el Protocol de Seul vol contribuir a protegir les persones de tot el món dels riscos que implica el tabac. De fet, l'OMS també assenyala que «l'epidèmia de tabaquisme és una de les majors amenaces que la salut pública del món ha enfrontat mai, ja que mata gairebé sis milions de persones a l'any». Segons aquest càlcul una persona mor cada sis segons a causa del tabac, «cosa que representa una de cada 10 defuncions en els adults».

Per això, el cap de la Secretaria del conveni, el doctor Haik Nikogosian va insistir en què «el protocol també mostra com una posició unificada sobre un tema de salut pública pot beneficiar importants objectius dels governs en matèria de salut però també protegir els ingressos i reforçar la lluita contra les activitats delictives». El Protocol per a l'eliminació del comerç il·lícit de productes de tabac, adoptat per les parts en el Conveni Marc de l'OMS per al Control del Tabac el novembre de l'any passat a Seul, es va obrir a la signatura en una cerimònia a la seu de l'OMS a Ginebra el passat 10 de gener. Els representants de 12 països: Xina, França, Gabon, Líbia, Myanmar, Nicaragua, Panamà, República de Corea, Sud-àfrica, Síria i Uruguai van signar el Protocol durant la cerimònia.

Actualment, el Protocol està obert a la signatura a la seu de les Nacions Unides a Nova York fins el proper 9 de gener del 2014. A hores d'ara ja l'han signat 24 països més: Alemanya, Bèlgica, Benin, Botswana, Burkina Faso, Colòmbia, Costa Rica, Costa d'Ivori, Equador, Fidji, Finlàndia, Ghana, Grècia, Guinea-Bissau, Kenya, Líbia, Lituània, Madagascar, Montenegro, Qatar, Sudan Tanzània, Tunísia i Turquía.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT