PUBLICITAT

Cinca anuncia un IGI reduït per a les estacions aquesta temporada

  • Finances farà més modificacions a l'impost indirecte i considera que la que afecta a la banca és la més urgent
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre portaveu, Jordi Cinca, en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres Foto: ÀLEX LARA

El ministre portaveu i de Finances, Jordi Cinca va anunciar ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que presentarà en breu un plec de noves modificacions a la Llei de l'Impost General Indirecte (IGI) al Consell General. El titular de Finances va justificar les modificacions pel repte que suposa la implementació del nou impost i el seu sistema de recaptació, «sobretot quan la nostra pretensió era no desenvolupar la Llei amb gaires règims especials com passa al nostre entorn, perquè Andorra és molt petita i no tendria sentit establir un règim per a cada sector d'activitat». Entre les modificacions que Finances prepara destaca la concessió d'un IGI reduït a les estacions d'esquí per «la gran transcendència econòmica que té el sector per al país», va explicar Cinca. I va afegir –donant resposta a les reivindicacions del sector– que «les estacions d'esquí estan en clar desavantatge en relació a l'ISI que pagaven fins fa poc, ja que disposaven d'un modul explícit i per tant, pagaven un impost inferior al 4,5%». El ministre també va reconèixer, cosa que l'any passat van reiterar tots els operadors del sector ,que «l'IGI al 4,5% acaba produint una pèrdua de competitivitat i per tant, farem de manera que la nova situació s'equipari a la situació que tenien quan se'ls aplicava l'ISI».

Val a dir que les estacions, primer per separat i després, a través de la patronal Ski Andorra, reclamaven un IGI reduït que situaven al voltant del 2,5%. I insistien que als països veïns el sector també gaudeix d'un IVA o d'una TVA reduïdes, cosa que Cinca també va admetre, argumentant que «la mesura també pretén ser un impuls per a la seva activitat».

IGI bancari / No obstant això, Cinca va precisar que si hi ha una modificació de la Llei de l'IGI urgent, aquesta és la de l'IGI bancari per la senzilla raó que el Govern recaptarà molts menys diners del que tenia previst per aquest concepte. Així, si havia pressupostat uns ingressos de 20 milions d'euros per IGI bancari que actualment té un tipus del 9,5%, en realitat només recaptarà «entre 12 i 13 milions», va puntualitzar Cinca. Alhora que va anunciar que «volem que la modificació s'apliqui a partir de l'1 de gener de l'any que ve». El ministre, que ja temia una davallada dels ingressos per aquest concepte tal com va explicar en una entrevista en aquest rotatiu, va reiterar ahir que l'ISI que pagava la banca era més elevat, del 12% però que a més, «ara amb l'IGI les entitats poden deduir l'impost suportat, amb la qual cosa l'impacte que han tingut una sèrie d'operacions puntuals de caire immobiliari ha fet que podessin deduir quantitats molt importants». El ministre va explicar també que Finances «està analitzant el problema perquè el nivell d'ingressos que tenim d'aquest sector no és el que correspondria a un sector com aquest, sinó que hauria de ser molt superior». I va afegir que «hem de reaccionar amb rapidesa i detectar perquè no s'arriba a quantitats més importants». De fet, Cinca va dir que «s'analitzarà cas per cas com estan liquidant les entitats» per determinar com cal modificar l'aplicació de l'impost «modificant la base imposable o el percentatge o les dues coses». I és que tal com va recordar qui paga l'IGI, al cap i a la fi, és el client de l'entitat bancària, per això el ministre es va mostrar molt prudent a l'hora d'anunciar un nou tipus i va advertir que «tampoc seria normal que els usuaris de la banca acabessin pagant molt més pels serveis que els proporcionen les entitats». No obstant això, va reiterar que «entenem que es tracta d'un sector que obté molts beneficis amb una activitat molt important i que la seva aportació al país ha de ser més significativa del què està aportant actualment».

Més punxades / Si l'IGI bancari punxa en quant a ingressos previstos, la recaptació en el capítol d'impostos directes, impost sobre les societats (IS) i impost sobre les activitats econòmiques (IAE) també. Només la recaptació de l'impost sobre la renda dels no residents (IRNR) augmenta. Cinca va reiterar que «venim de zero» i que cal esperar un temps perquè el marc fiscal es consolidi. El ministre, però, va respondre a les crítiques del primer secretari del Partit Socialdemòcrata, Pere López, pel fet que va ser ell mateix, mentre era ministre de Finances, qui va presentar els projectes de llei de l'IS i l'IAE «que havien d'anar acompanyats d'una memòria econòmica per xifrar la previsió dels ingressos i no hi era». Cinca es va mostrar conciliador dient que «no hi podia ser perquè és molt difícil en un país on no hi ha dades i es desconeix l'activitat dels sectors econòmics, poder fer la més mínima previsió». No obstant això, va reconèixer que «em sap especialment greu» i va a afegir que «el projecte de llei de l'IRPF sí que va acompanyat d'una memòria que preveu el que s'ingressarà, al risc d'equivocar-me». Cinca també va repetir que la davallada dels ingressos no afectarà gaire el pressupost d'aquest any ni el dèficit perquè «estem reconduint la despesa».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT