PUBLICITAT

Andorra controlarà l'entrada i sortida de diners a les fronteres

  • La quantitat màxima autoritzada per passar sense declarar serà de 10.000 euros
  • La persona intervinguda amb un import superior se li requisarà el 25% de l'excés sobre 10.000 euros
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Agents de l'Oficina d'Anàlisi i Investigació Fiscal controlen l'entrada de divises a Andorra Foto: TONY LARA

D'aquí pocs dies els viatgers que travessin les dues duanes andorranes hauran de passar dos filtres o controls en relació a la quantitat de diners que porten a sobre: l'espanyol o francès, i l'andorrà. El Consell General aprovarà avui la modificació del projecte de llei de cooperació penal i internacional i de lluita contra el blanqueig de diners o valors producte de la delinqüència internacional i contra el finançament del terrorisme. El text forma part del cabal comunitari que Andorra ha d'anar assumint progressivament, fruït del desig d'encunyar euros propis. El Pantocràtor no és l'únic que ha estat víctima de la burocràcia europea, sinó que el país està obligat a integrar la normativa comunitària en el seu ordenament jurídic –agradi o no– a conseqüència de la ratificació de l'Acord Monetari per part del Consell General el 24 de novembre del 2011.

Un dels articles que criden l'atenció d'aquest text és el 16, que sota l'enunciat de Declaració de transport transfronterer de diners en efectiu, imposa que «tota persona física que entri o surti del Principat i sigui portadora de diners en efectiu igual o superior a 10.000 euros o el seu contravalor en moneda estrangera ho ha de declarar a la Duana...». És el mateix model que aplica Espanya al riu Runer, la diferència és que Madrid deixa al viatger només amb 1.000 euros en el que s'anomena quantitat de supervivència, i Andorra, quan hi hagi omissió de la declaració, determina que «els funcionaris de la Duana intervinguin el 25% de l'excés sobre 10.000 euros amb un mínim de 600 euros, que es constituirà en garantia de les sancions que eventualment resultin del procediment sancionador».

Es consideren diners en efectiu els xecs, xecs de viatge, pagarés i ordres de pagament, a banda, evidentment, dels diners en metàl·lic. L'incompliment de l'obligació de declarar té la consideració d'infracció greu amb una multa mínima de 600 euros fins el 25% de la quantitat en excés de 10.000 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT