PUBLICITAT

El Comú de la Massana posa el 2021 com la data amb deute zero

  • EMAP continuarà amb un endeutament de nou milions i quedarà per adquirir 10 milions de bons
  • La injecció vindrà en forma de 20 milions d'euros en bons a quinze anys que els bancs compraran
JOAN RAMON BAIGES
LA MASSANA

Periodic
Cinca, Baró i Ferré conversen abans de l'inici de la reunió de poble de la Massana, ahir a la nit. Foto:TONY LARA

Si els números quadren, i així ho va assegurar ahir a la nit el cònsol de la Massana, David Baró, l'insostenible deute de la corporació passarà a ser història el 2021. Baró, davant els ciutadans reunits a la reunió de poble, va desglossar el pla de viabilitat que afecta al comú i les estacions d'esquí de Pal i Arinsal, i molt de passada a Vallnord. L'equip de govern comunal no ha trobat cap vareta màgica, sinó que la fórmula és molt simple: «Mantenir la línia dels darrers tres anys i mig i seguir el pla de viabilitat fins el 2021 i el d'accions dissenyat per al termini 2012-2015». Però no és tan simple com sembla. Es tracta de 183 accions a complir en quatre anys, 46 que ja estan executades i 72 que estan en aplicació. El 2015 hauran d'estar completades 118 accions (el 64%), el 36% en curs i només 14 pendents.

injecció de capital / Però els assistents estaven àvids pels números, per conèixer l'estranya combinació que transformarà el comú més endeutat del país en el més sanejat, deixant alhora el cruel fuet que suposa haver de suportar les pèrdues d'EMAP. I Aquí és on EMAP es converteix en protagonista, on l'esforç és major. Per començar, serà necessària una injecció de diners que provindrà dels bancs en forma de 20 milions d'euros –s'anomenaran bons convertibles EMAP i van a fons propis– a tornar en 15 anys –data límit el desembre del 2028– i que el comú es compromet ha anar recuperant progressivament cada any. Baró va transmetre confiança als veïns assegurant «que la societat té capacitat per recomprar les accions».

L'altra dada estrella de la nit: el 2021 el Comú de la Massana no tindrà deute i ja s'hauran comprat als bancs la meitat dels bons per part d'EMAP. Un altre apunt que no és pot ignorar: gràcies als milions que aportaran les entitats bancàries, la corporació local se situarà 21 milions per sota del sostre màxim de deute que estipula la llei, de forma que s'esfuma el perill de que el Govern castigui –aplicant la legislació– el comú dipositant els diners de les transferències a l'INAF. El deute està en 38 milions i el sostre establert per la llei en 23.826 milions.

EMAP tenia l'any passat un deute de 24 milions d'euros. Durant la temporada 2012-13 va ingressar 14 i va gastar-ne 10, «millorant el compte d'explotació», en paraules del cònsol. Un cop pagades les despeses financeres el resultat amb cash flow (efectiu en caixa) va ser de 1,7 milions d'euros, però deduïdes les amortitzacions es tradueix en un resultat negatiu.

sense canon / El pla de viabilitat es concreta precisament en mantenir el mateix ritme, no gastant més de 10,6 milions a l'any i arribant al 2021 amb un cash flow de 4,6 milions d'euros. Durant aquest període el comú ha decidit eliminar el cànon que paga EMAP, però comptablement hi figura per si en un futur una empresa estrangera s'interessa en invertir a les estacions, una possibilitat que ara per ara el cònsol veu molt lluny.

En la temporada a punt d'encetar les previsions reflecteixen uns ingressos de 14,2 milions i unes despeses de 10,6, mentre que per al 2021 els ingressos s'alçarien als 16,4 milions i les despeses hauran augmentat un pessic, situant-se en 11,1 milions d'euros

És en la temporada 2016/17 quan el canvi és fa més notori i l'objectiu és més a prop. Ja amb les amortitzacions, els beneficis seran de 152.000 euros, i en la 2020/2021 de 865.000 euros. La previsió és anar comprant a les entitats bancàries entre tres i quatre milions de bons cada any.

Els comptes nets és la meta. El punt de sortida ja se sap: la corporació local tindrà un endeutament a finals d'any de 38 milions d'euros dels quals 16 corresponen al comú, 21 corresponen a EMAP i , 0,5 a Vallnord. El final serà definitiu al 2028, quan s'hagin recomprat els bons als bancs.

Al 2021 s'estima un deute per a EMAP de 19 milions d'euros: nou milions de deute –pòlissa de crèdit i arrendaments financers–, i 10 milions encara en bons.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT