PUBLICITAT

L'hivern més fred en 100 anys

  • Meteoròlegs europeus auguren uns mesos hivernals amb temperatures baixes de rècord
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un home treu la neu per alliberar el seu cotxer, ahir. Foto: TONY LARA

Alguns diran que el temps està boig, que és imprevisible. D’altres diran que és conseqüència del canvi climàtic. I finalment uns tercers asseguraran que són previsions poc acurades a la realitat. Però ja estan sobre la taula i ja han obert el debat, sobretot després que erròniament es pronostiqués que aquest 2013 no hi hauria estiu. Les previsions de diversos experts meteorològics per aquest hivern esgarrifen, i criden a tancar-se a casa amb la manta a hivernar. Asseguren que serà l’hivern més fred dels darrers 100 anys.

Un dels defensors d’aquest pronòstic és el meteoròleg alemany, Dominik Jung, que va manifestar que «tremola» només veient el mapa meteorològic creat pel Servei  Nacional de Meteorologia del seu país. Pronostica un gener i febrer amb un fred intens que no es vivia des de 1913, i un març que seguirà la mateixa tònica. Li dóna suport el seu company de l’agència meteorològica AccuWeather, Joe Bastardi. El motiu, exposa, són les masses àrtiques d’aire fred que es desplaçaran cap a Europa, a la vegada que l’activitat solar disminuirà. Es tracta d’un fenomen causat pels «canvis en la circulació atmosfèrica», manifesta Elena Volosiuk, especialista del centre meteorològic rus. 

Aquests meteoròlegs són partidaris de justificar la situació pel canvi climàtic. Onades de fred temporals, degut a un escalfament global. Sembla una paradoxa però ho expliquen de la següent manera: degut al desgel de l’àrtic els rajos de sol ja no són repel·lits pel gel i escalfen més aquella zona, de manera que «tot el sistema de pressions es veu afectat». 

Hi ha agències de meteorologia, com l’espanyola que ja han sortit a desmentir aquestes teories, assegurant que ens trobem davant un hivern normal.

En resum, creguin a qui més els convingui. Les pistes d’esquí, encantades. Els ciutadans fredolics no tan. El temps (i mai més ben dit), ho dirà. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT