PUBLICITAT

Iniciació a l'alcohol abans dels 14 anys i en quantitats importants

  • «Preocupa que els adolescents consumeixin begudes d'alta graduació, i fins a sis copes»
  • Una dotzena de persones d'entre els 16 i els 25 anys d'edat segueix tractament a l'UCA
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns joves fan "botellon". Foto: AGUSTÍN CATALAN

El Ministeri de Salut va organitzar dijous al vespre una conferència adreçada a mares i pares sobre consum d'alcohol entre joves, i quines han de ser les mesures preventives a tenir en compte. I és que al ministeri preocupa l'augment del consum d'alcohol entre el col·lectiu adolescent, així com les conseqüències per a la salut que aquesta pràctica suposa. En aquest sentit, s'està detectant una davallada de l'edat amb la que els adolescents s'inicien amb l'alcohol. «S'inicien entre els 12 i els 14 anys», va manifestar la coordinadora clínica de la Unitat de Conductes Addictives de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Angelina Santolària, i també encarregada d'impartir la conferencia de dijous. A més a més, també hi ha preocupació per l'important volum d'alcohol que beuen aquests joves, sobretot quan surten de festa al vespre i a la nit.

«Quan es parla d'alcohol l'inici és als 12-13 anys, i quan es parla de consum regular és a partir dels 16 anys, quan comencen a sortir», va exposar Santolària. «Ens preocupa que aquests adolescents beuen begudes d'alta graduació i en quantitats importants», va afegir la coordinadora de l'UCA, assegurant que es poden beure fins a cinc o sis copes en un període molt curt de temps, «de dues hores, per exemple». Un fet que pot ser molt perjudicial pel seu cervell, encara en procés de formar-se.

A més a més, la problemàtica recau en el fet que aquests bevedors joves desconeixen els riscos als que s'enfronten, perquè «quan parles amb ells no en són conscients» i no es mostren preocupats. Santolària va afegir que en aquestes edats tan curtes no hi ha diferències de sexe. És a dir, beuen grans quantitats tant els nois com les noies.

Paral·lelament, des de l'UCA preocupa també com s'ha estès el consum d'alcohol entre els joves al carrer, una manera econòmica per a aquest col·lectiu i que els permet fugir de controls més estrictes a locals tancats. El concepte conegut com a botellón es practica cada vegada més a Andorra, va assegurar Santolària.

Davant aquesta problemàtica, des del Ministeri s'està iniciant el desplegament d'un Pla Nacional Contra les Drogodependències, orientat a prevenir i reduir l'ús nociu d'aquesta substància i el seu impacte sanitari. Partint d'aquí, es l'objectiu és realitzar diverses accions de sensibilització sobre els efectes nocius del consum d'alcohol, la reducció dels riscos associats i la promoció d'actituds i d'hàbits saludables.

I pel que fa a la tasca per eradicar el botellón, el Ministeri de Salut treballa amb el de Justícia i Interior per reforçar el control de la venda i consum de begudes alcohòliques entre els menors d'edat.

UNA DOTZENA DE JOVES A L'UCA / Els adolescents beuen al carrer, a la discoteca o a un habitatge durant les seves hores d'oci. Alguns ho fan com a diversió o per sentir-se més grans. Però aquestes conductes que dins la mesura del que cap es poden considerar normals, es poden escapar de les mans en alguns casos molt concrets. I és aquí on entra en joc la Unitat de Conductes Addictives. Santolària va informar que actualment una dotzena de joves d'entre 16 i 25 anys estan seguint tractament a aquesta unitat. En general, es tracta de «casos derivats del sistema judicial», i en molts pocs casos és per la pròpia iniciativa dels pares que els deriven a l'UCA. Així, són en la gran majoria joves que segueixen un tractament en el marc de situacions familiars inestables o d'altres problemàtiques complexes. L'addicció a l'alcohol acostuma a ser «el símptoma d'un malestar més important al darrere». Per a tractar aquests casos és molt important la implicació de les famílies, va assegurar Santolària.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT