PUBLICITAT

La Gavernera inaugurarà noves instal·lacions el mes que ve

  • En el que va d'any, 23 infants han passat pel Centre d'Acolliment
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Les obres de rehabilitació del Centre d'Acolliment d'Infants (CAI), la Gavernera, estan gairebé enllestides, segons van anunciar ahir la directora del CAI, Iolanda Solà, i el tècnic assessor de Benestar i Salut, Ramon Nicolau, en la presentació de la 15a edició del Dia mundial de la Infància als restaurants MacDonalds. Solà va precisar que «les obres de reforma estan a punt d'acabar i segurament les podrem inaugurar a finals d'aquest mes o començaments de desembre». I va afegir que «les noves instal·lacions proporcionaran als infants unes condicions de confort més agradables; s'ha refet els banys, els sòls i les finestres». No obstant això, Nicolau va precisar que «estem a l'espera que la representant del copríncep francès, Sylvie Hubac vingui a inaugurar-les ja que la donació del copríncep hi ha pesat molt». I va argumentar que «la residència ja tenia 20 anys i ara serà energèticament més eficient». Les noves instal·lacions de la Gavernera disposaran també d'unitats d'estudi individuals i d'una nova sala de reunions per al personal del centre i per als familiars. Les obres es van adjudicar per un import de 409.000 euros, i la donació del copríncep Hollande va ser de 250.000 euros.

Menys nens / Actualment, el centre acull set adolescents d'edats compreses entre els 15 i els 17 anys, «és la vegada que tenim menys nens acollits en els últims 10 anys» va explicar Solà, però va matisar que «durant el que va d'any n'hem acollit 23». Si la dada és una bona notícia, Nicolau va insistir en la «bona feina de prevenció que fa el CAI, perquè ingressar al centre és l'última mesura que es pren, quan no hi ha més remei que separar els infants de l'entorn familiar».

Centre especialitzat / Nicolau també va afegir que «de moment no ens plantegem obrir un centre per acollir nens que presenten conductes de risc perquè són pocs». El tècnic assessor de Benestar i Salut va explicar que «tenim 5 o 6 adolescents en centres especialitzats i concertats fora d'Andorra». I va argumentar que «els experts ens recomanen tenir com a mínim vuit o 10 places cobertes abans de plantejar-nos la posada en funcionament d'un centre d'aquestes característiques». I va recordar que en la presentació de l'estudi de la Fundació Julià Reig, «es va dir que pel nostre pes demogràfic seria un mínim recomanable». Amb tot, Nicolau va reconèixer que la Conadis i les Associacions de pares i familiars de persones amb limitacions o malalties mentals, es mostren molt interessats per aquesta possibilitar i va concloure que «les opinions, des de diferents punts de vista, ens fan pensar que és un tema que entrarà en la nostra planificació». A la qual cosa, Solà va voler precisar que «la Garvernera no és un centre pensat per acollir infants amb problemes de salut sinó infants amb carències familiars».

Famílies d'acollida / Un dels motius perquè el CAI tingui pocs residents actualment és que l'acolliment en famílies funciona i una trentena d'infants viuen amb familiars més o menys directes i també amb famílies que els són totalment alienes. Solà va insistir en què «una de les mostres de solidaritat més gran que pot oferir una societat és donar un entorn favorable als nens que més ho necessiten». I va afegir que si el «CAI no està saturat com en èpoques passades és perquè el sistema funciona; si la mitjana són 15 infants per any, aquest any baixarà». Per últim, Nicolau va explicar que si el recurs de les famílies d'acollida no és gaire conegut «potser és perquè les persones que acullen infants, tampoc no ho esbomben, l'única cosa que volen és que els nens i nenes estiguin bé».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT