PUBLICITAT

Adéu a les bosses d'un sol ús

  • Des d'avui només se'n poden distribuir de reutilitzables i s'han de cobrar a més de 2 cèntims
  • El 92% dels comerços està a favor de la mesura, segons una enquesta duta a terme pel Govern
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una dona posa els productes a una de les bosses reutilitzables permeses, ahir a Pyrénées Foto: ÀLEX LARA

Apartir d'avui els establiments comercials del país no podran distribuir bosses de plàstic d'un sol ús. És a dir, ja no trobarem als comerços les bosses comunes de plàstic que des de fa anys es fan servir per guardar i transportar els productes comprats. Com a alternativa, els comerciants podran facilitar als clients bosses reutilitzables, així com caixes de cartró o de plàstic. I en el cas del sector de l'alimentació, que és qui més distribueix bosses de qualsevol tipologia, les haurà de cobrar per un import superior als dos cèntims d'euro.

Amb això, però, no s'acaba del tot l'ús de les bosses de plàstic, ja que les bosses reutilitzables poden ser d'aquest material, això si, són més grans, més resistents i han passat uns controls que garanteixen que la seva vida útil és d'entre 10 i 15 usos. «No estem en contra del plàstic, el que volem és fomentar la reutilització», va manifestar ahir el director de Medi Ambient, Marc Rossell. Paral·lelament, també es facilita al client l'opció d'adquirir bosses de tela, de ràfia o de paper. Però en cap cas, i a diferència d'Espanya, es permetrà la distribució de bosses biodegradables, ja que a Andorra no existeix la recollida selectiva de matèria orgànica i es corre el perill que l'usuari la dipositi al contenidor de plàstic «creant un impropi» d'aquest residu.

La mesura que entra en vigor avui s'emmarca dins Reglament per al foment de l'ús de les bosses reutilitzables, aprovat pel Govern el juny de l'any passat. I és pionera a Europa, tenint en compte que només a Itàlia hi ha una regulació similar de prohibició, va informar Rossell. A més, s'encara perfectament amb les noves directrius europees: el passat 5 de novembre el comissari de Medi Ambient, Janez Potonik, va proposar que s'obligués els Estats membres a reduir l'ús de les bosses de plàstic lleugeres, qualificant l'ús de les bosses de plàstic «com a un problema ambiental molt greu i molt visible».

El 92% dels comerciants, a favor / L'adéu de les bosses de plàstic d'un sol ús ha estat ben rebut pels principals afectats, els comerciants. Durant els darrers mesos el Departament de Medi Ambient ha realitzat una campanya porta a porta per 1.120 comerços del país, i «només el 8% s'ha mostrat en contra de la mesura», va assegurar Rossell. Es tracta de 96 propietaris que es queixen d'aspectes com no poder donar la bossa gratuïtament als clients, la obligatorietat d'haver-la de cobrar i de l'estoc que els ha quedat de bosses d'un sol ús. En aquest darrer sentit, però, el director de Medi Ambient va recordar que s'ha donat 11 mesos de termini per acabar amb el sobreestoc, ja que des del gener es permet la distribució de bosses d'un sol ús, tot i que mai de manera gratuïta.

Antoni Miralles, portaveu de la FACA i director d'Andorra 2000, també va mostrar-se satisfet amb la mesura. Els comerciants s'han adaptat a l'obligatorietat de cobrar les bosses i a l'opció d'oferir-ne d'alternatives com de tèxtil o de plàstic dur. «En tres mesos hem reduït un 70% la distribució de bosses d'un sol ús», va informar Miralles. Un fet que implica que tot i que s'ha pres la decisió de cobrar les bosses més tard que als països veïns, «l'impacte ha estat més ràpid i en només un any ja estem al seu nivell».

Un altre aspecte que els comerciants consideren positiu és que, «abans sufragàvem el cost de tota la bossa, i ara una part ens la retorna el client». En el cas d'Andorra 2000, ha optat per comercialitzar les bosses reutilitzables per a 10 a 15 usos a quatre cèntims.

Pel que fa a la ciutadania, també sembla que veurien amb bons ulls la mesura. Segons una enquesta del Centre de Recerca Sociològica (CRES) feta entre el 25 de febrer i el 14 de març, el 80% de la població consideren que el fet de pagar les bosses de plàstic d'un sol ús és una bona mesura per reduir la generació de residus de plàstic.

Finalment, segons va informar el Govern, des de l'entrada en vigor del Reglament el passat gener s'ha aconseguit reduir més de 12 milions de bosses de plàstic d'un sol ús (del gener al octubre 2013), el que correspon a un 22% menys de bosses de plàstic entrades al país respecte l'any 2012.

Precisament Crèdit Andorrà va informar ahir que, coincidint amb l'entrada en vigor de la prohibició de les bosses d'un sol ús, «n'estan repartint de reutilitzables entre els seus clients per tal de fomentar-ne l'ús».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT