PUBLICITAT

Medicaments que contaminen per manca d'acord

  • Fa més d'un any que la ciutadania ha de llençar a la brossa els fàrmacs caducats o en mal estat
C G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una farmacèutica ordena medicaments a la seva farmàcia Foto: TONY LARA

Descrivim la següent situació. Una persona decideix fer neteja dels medicaments que té per casa. Separa els que encara tenen vida útil dels que estan caducats o presenten un mal estat. Fins aquí tot correcte. Però, a partir d'aquí, ¿què fa amb els fàrmacs sobrants? Pot provar d'anar a una farmàcia. Però no li agafaran. Al setembre del 2012 va expirar el conveni entre l'empresa Ecotècnic, l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, una entitat bancària andorrana i el Col·legi de Farmacèutics. Un conveni que permetia la recollida selectiva dels medicaments.

Si no pot anar a la farmàcia, aquesta persona pot provar de portar la seva bossa amb medicaments fins a la deixalleria. Però serà un viatge en va. «He intentat portar els medicaments a la deixalleria i no me'ls han volgut acceptar», manifesta una farmacèutica escaldenca.

Així, i després de dues accions frustrades, molt probablement aquesta persona opti per llençar els medicaments a les escombraries. Una decisió altament perjudicial per a les persones, els animals i el medi ambient, degut al seu alt valor contaminant.

Per evitar que els fàrmacs que no es consumeixen al país acabin a la brossa convencional cal reactivar aquest conveni, buscar un patrocinador que assumeixi una part dels costos o que el Govern n'assumeixi una part. Però passen els mesos –ja és gairebé un any i mig sense punts de recollida– i segueix sense haver-hi punts de recollida de medicaments, tal i com exposen i lamenten les farmàcies del país.

És la manca d'acord el que manté aturat qualsevol acostament. Des del Col·legi de Farmacèutics asseguren que «tant Govern com el Col·legi estan estudiant possibles solucions». I des de l'Executiu, de moment, absolut silenci al respecte. Tampoc se'n fa esment al Pla Nacional de Residus 2012-2016, que és el full de ruta de les polítiques de reciclatge del país pels propers anys. S'ha de tenir en compte que els medicaments són un dels residus més contaminants i perillosos que hi ha.

Andorra genera entre 800 i 1.200 quilos de fàrmacs caducats cada trimestre. Quan el conveni estava en vigor, Ecotècnic recollia aquests fàrmacs tres o quatre cops l'any, a un cost de 75 euros per farmàcia i que llavors estava subvencionat. Ara els centres no el volen assumir en la seva totalitat.

Queda una tercera opció abans no esmentada quan tenim medicaments caducats: Creuar la frontera i deixar-los a qualsevol farmàcia catalana. Allà sí que es fa recollida selectiva. Però implica agafar el cotxe i fer quilòmetres. Alguns creuran que són més còmodes les escombraries.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT