PUBLICITAT

Petició de 4 i 5 anys i mig de presó pels búlgars acusats de deu furts

  • La defensa acusa la Policia de mentir en la prova inculpatòria
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una de les portes forçades d'un immoble Foto: POLICIA D?ANDORRA

El Ministeri Fiscal va demanar ahir una pena de 4 anys i mig de presó i de 5 anys i mig de presó pels dos homes de nacionalitat búlgara acusats de diversos furts al Principat entre els mesos de novembre i desembre del 2012. Des de llavors els dos homes, que neguen l'autoria dels fets, es troben ingressats al centre penitenciari de la Comella.

La jornada d'ahir al Tribunal de Corts estava reservada a la lectura dels informes per part de la fiscalia i de l'advocat dels dos homes. Va ser llarga i tensa ja que les postures de les dues parts estan molt allunyades i dibuixen els fets de manera totalment equidistant. El Ministeri Fiscal assegura que un dels dos homes va cometre cinc furts entre el 26 i el 27 de novembre del 2012 a immobles d'Escaldes i d'Andorra la Vella, i que posteriorment va tornar al país el 10 de desembre amb el seu company per cometre cinc robatoris més, en aquest cas a Escaldes i a Encamp, on van ser detinguts. En algunes ocasions es van endur diners joies (es desconeix on està tot el que haurien robat), i en d'altres marxaven abans de poder accedir a l'immoble en ser descoberts. Durant la vista alguns testimonis van fer descripcions d'homes que coincidien amb les dels acusats.

El modus operandi, segons la fiscalia, era forçar les portes amb eines com una clau anglesa. Unes eines que s'haurien localitzat a un contenidor de brossa, prop d'un dels immobles d'Encamp que va patir robatoris. Precisament és el modus operandi el que va causar major controvèrsia. Segons l'advocat defensor, no hi ha proves i no s'ha pogut demostrar que aquelles eines eren seves. «Se'ls adjudica a ells perquè tenen antecedents penals», va lamentar l'advocat. Fins i tot es va aventurar a exposar que «la policia va mentir» en la localització d'aquestes eines, i que a més a més va coaccionar els testimonis perquè reconeguessin els acusats durant els reconeixements fotogràfics. En resum, «arribo a la conclusió que a Andorra tenim una súper Policia i que el que diu, va a missa», va assegurar.

El lletrat també va lamentar que s'hagi «posat en un mateix sac tots els robatoris comesos en aquest país» durant el darrer trimestre del 2012, i aquests s'hagin atribuït a dues persones búlgares amb antecedents «per justificar-ho tot». Fins i tot va deixar entendre que s'ha volgut encobrir a un home andorrà que també està acusat d'algun robatori durant aquest període.

A més a més, la defensa dels dos homes reitera que es van vulnerar els seus drets ja que van estar detinguts més de 48 hores i a més a més la Policia no va llegir els drets d'un dels acusats abans de fer la seva declaració. En aquest sentit, hi ha una causa oberta i pendent de resolució al Tribunal Constitucional.

«Això no és hollywood» / En acabar les exposicions de fiscalia i advocat, va ser el torn dels dos acusats. El que s'enfronta a una pena superior va assegurar que va venir a Andorra per planejar un viatge amb la seva família i que no va cometre els fets que se li imputen. També va plantejar que les proves d'un cas es poden presentar «per descobrir o també per inculpar». «Això no és Hollywood, és un Tribunal, i s'han de presentar proves certes», va afegir dirigint-se al Ministeri Fiscal. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT