PUBLICITAT

El nombre d'aturats torna a caure un 18% i se situa en 800 persones

  • L'USdA diu que cal esperar el maig per descartar que el descens s'expliqui només per l'estacionalitat
E.O.G
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una dona és atesa al Servei d'Ocupació, en una imatge d'arxiu Foto: EL PERIÒDIC

El 2013 es va tancar amb 800 persones inscrites al Servei d'Ocupació en recerca de feina. Això és un descens del 17,9% en relació al novembre i del 9,2% en comparació al tancament del 2012. Es tracta del nombre més baix d'aturats des del gener del 2012 i del setè mes consecutiu en què la xifra de desocupats és inferior al mateix període de l'any anterior, segons destacava el Govern en un comunicat ahir, que considera que aquestes dades «posen en relleu que el mercat de treball comença a remuntar». Des de la Unió Sindical d'Andorra (USdA) es reconeix que «sembla que el mercat laboral s'està animant» però pensen que caldrà esperar al maig per descartar l'efecte estacional.

Les dades fetes públiques ahir pel departament d'Estadística assenyalen una disminució del nombre de persones en situació de recerca de feina inscrites al Servei d'Ocupació. L'any 2013 es va tancar amb 800 persones en recerca, 174 menys que al novembre. Si bé aquestes dades representen una disminució del 9,2% en comparació al darrer dia del mes de desembre del 2012, la mitjana mensual de persones que s'han acostat al Servei d'Ocupació per inscriure's en recerca de feina ha augmentat. Així, de mitjana s'han inscrit 983 persones cada mes, el que és un 3,4% més que durant l'any 2012.

Val a dir també que la majoria dels aturats està desocupat des de fa menys de sis mesos –el 67%– tot i que és rellevant el nombre dels qui fa més d'un any que es troben a l'atur, que són el 18% dels qui busquen feina a través del Servei d'Ocupació.

El Govern va valorar de manera «molt positiva» uns resultats que «posen de relleu que el mercat de treball comença a remuntar» i que «s'inscriuen dins dels indicadors positius dels darrers mesos», segons explicava en un comunicat, en el que s'exposava que en la reunió del Consell de Ministres «s'ha destacat que la disminució de l'atur és fruit de la capacitat del sector privat de generar nous llocs de treball». L'Executiu no va desaprofitar l'oportunitat per recordar que «l'atur s'ha establert com una de les màximes prioritats polítiques com s'evidencia en el projecte de llei de pressupost del 2014. En total aquest any es destinaran a les polítiques actives d'ocupació un total de 2,7 milions d'euros, un 22,7 per cent més que l'any 2013 i un 87,7 per cent més que el 2012».

Per la seva banda, la primera secretària de l'USdA va voler ser més prudent i, tot i reconèixer que «sembla que el mercat laboral s'està animant», «caldrà esperar al maig, quan s'acabi la temporada d'hivern, per analitzar-ho». En aquest punt, Espinosa va especificar que a banda de la influència de l'estacionalitat –la d'hivern és la temporada forta de contractacions, per les estacions d'esquí, l'hoteleria i la restauració i el comerç–, també hi ha el fet que hi ha famílies que esperen a final d'any per marxar.

ELS ALTRES INSCRITS I ELS BENEFICIARIS / El desembre es va cloure amb 189 persones inscrites en demanda de millora, això és un 5,6% més que un any enrera. Per contra, els beneficiaris de la prestació econòmica van disminuir en un 32% respecte 12 mesos abans, sent 85 les persones que la rebien.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT