PUBLICITAT

El Govern i el SAAS assumeixen la recollida dels medicaments caducats

  • La manca d'acord amb els farmacèutics motiva la decisió de posar punts de recollida als CAP
  • Medi Ambient reconeix que hi havia deixalleries que no acceptaven aquest residu
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un punt de recollida de medicaments a Catalunya Foto: Julio carbó

Al setembre del 2012 expirava el conveni que garantia que les farmàcies del país oferissin punts de recollida pels medicaments caducats, en mal estat o en desús. Des de llavors la població s'havia quedat sense aquest servei, fet que implicava que molts d'aquests fàrmacs acabessin a la brossa convencional, un fet greu tenint en compte que es tracta d'un residu altament contaminant i perillós per a la salut humana. Gairebé un any i mig després, i també després de negociacions frustrades entre el Govern i el Col·legi de Farmacèutics, els primers han decidit acabar amb la problemàtica i tornar a oferir punts de recollida. Però ja no serà a les farmàcies. La ciutadania podrà portar els fàrmacs que ja no utilitzi als deu Centres d'Atenció Primària i de Salut del país.

Així, els CAP tindran contenidors de reciclatge, que posteriorment el SAAS s'encarregarà de transportar fins a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. A partir d'aquí, i tal i com va informar ahir el director de Medi Ambient, Marc Rossell, serà un gestor privat qui recollirà els medicaments i els portarà fins al Centre de Tractament de Residus de la Comella (CTR). Aquesta gestió li costarà al Govern 3.000 euros anuals, va informar Rossell.

Del CTR, els medicaments aniran a una planta de reciclatge de Catalunya per a ser tractats. Una gestió que ja es fa en l'actualitat amb els residus que genera el propi hospital i amb els medicaments que la població porta a les deixalleries comunals. Des de l'any 2008 s'ha recollit una mitjana de 10 tones de fàrmacs caducats l'any, segons va informar ahir el Govern.

Dins aquestes deu tones, a més a més, s'hi inclouen els medicaments que les farmàcies porten a la deixalleria. Són els que se'ls han caducat i que per tant, ja no poden comercialitzar. I és per aquí per on s'havien encarat les negociacions durant aquest gairebé any i mig: el ministeri de Medi Ambient plantejava a les farmàcies que assumissin la recollida i que aprofitessin els viatges fins la deixalleria que ja fan en l'actualitat amb els seus medicaments, per portar també els de ciutadania. «Sobta que amb els seus propis sí que ho facin i amb la resta no», va manifestar Rossell. L'Executiu volia intentar que no es trenqués l'hàbit que s'havia generat entre la població d'acudir a les farmàcies, i que de fet funciona correctament als països veïns.

Algunes farmàcies havien acceptat assumir-ne la gestió, però no la gran majoria, que «no en volien saber res», va exposar Rossell. La postura del Col·legi és que calia un patrocinador (com el que hi havia durant la vigència del conveni signat amb l'empresa Ecotècnic, l'escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell i una entitat bancària) per tal que es pogués subvencionar una part d'aquest sistema. En resum, «no s'ha arribat a una entesa» ni s'ha aconseguit trobar una solució, va reconèixer Rossell, motiu pel qual el Govern ha decidit tirar pel dret.

Els punts de recollida seran els CAP d'Encamp, el Pas de la Casa, Ordino, la Massana, Sant Julià, Canillo, Andorra la Vella, Santa Coloma, Escaldes-Engordany i el Fener.

Incidència amb una deixalleria / D'altra banda, i tal i com va denunciar EL PERIÒDIC dilluns passat, s'han donat problemàtiques a l'hora de recollir els medicaments per part de les deixalleries. Concretament, una de les instal·lacions comunals no acceptava els fàrmacs caducats que portava la població. La «incidència» ja s'ha resolt, va assegurar el director de Medi Ambient, que va afegir que s'ha enviat una comunicació a totes les deixalleries comunals recordant-los que tenen l'obligació de quedar-se amb els medicaments que els porti la població.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT