PUBLICITAT

Alumnes ensenyen català

  • Joves de segona ensenyança d'Encamp participen en un intercanvi amb un institut de Mallorca per compartir realitats lingüístiques
CLARA GARNICA
ENCAMP

Periodic
Els alumnes i els professors participants a l'intercanvi, ahir a Encamp Foto: ANA / J.P.C.

Els alumnes de segona ensenyança d'Encamp «utilitzen el català gairebé sempre» per a comunicar-se entre ells, tal i com va exposar ahir la professora de català del centre, Gemma Segura. I és precisament aquest tret el que va decantar al professorat de l'institut Baltasar Porcel d'Andratx, Mallorca a proposar-los un intercanvi d'alumnes i professors durant cinc dies. A Mallorca, «la realitat lingüística és molt diferent ja que el jovent utilitza la llengua castellana per comunicar-se», va assegurar el coordinador de la comissió de la normalització lingüística d'aquest centre balear, Joan Ramírez.

És a dir, el motiu inicial de l'intercanvi és el de fomentar l'ús de català entre els joves. I com que en aquest sentit els andorrans van avançats, són ells els que estan ensenyant la llengua als seus companys mallorquins. En total són 16 els joves d'entre 15 i 18 anys els que van arribar dimecres a Andorra procedents de l'institut Baltasar Porcel. A finals del mes de maig seran els joves andorrans, també 16, els que viatjaran fins Mallorca.

Però pels alumnes, que ahir al matí compartien les primeres hores junts, això de la llengua catalana és només una excusa. Perquè aquest intercanvi els serveix per «conèixer gent i llocs nous», tal i com va manifestar l'alumne andorrana Lola Bertran. I en conseqüència, passar-s'ho bé, també a partir de totes les activitats planificades durant aquest intercanvi. Durant aquests dies aniran a Caldea o faran activitats de neu. Quan siguin a Mallorca, provaran la vela i d'altres activitats relacionades amb l'aigua.

Andorrans i mallorquins estaven ahir encantats. Per alguns joves balears és la primera vegada que toquen la neu, «que a Mallorca no en tenim», va destacar l'alumne Joan Sasi, afegint que visitaran uns paisatges molt diferents als seus. Tant uns com altres fan estades amb les famílies. I pel que fa als professors, van a casa dels professors de l'altre centre.

Però no només es tracta de divertir-se. També estan «treballant molt», va assegurar Ramírez. El producte resultant d'aquesta tasca serà una pàgina web sobre turisme juvenil amb propostes d'oci, esport, cultura i gastronomia tant d'Andorra com de Mallorca.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT