PUBLICITAT

Pensions de jubilació: dels 40 cèntims als més de 6.200 euros

  • El 2% dels 8.860 pensionistes cobra més de 1.900 ?, mentre que el 34% cobra menys de 240
  • Els jubilats van créixer un 2,6% en un any i costen a la CASS 43 milions d'euros anuals
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Padrins ballen durant la celebració d'una Festa de la Gent Gran a Andorra la Vella. Foto: ÀLEX LARA

Cobrar una pensió de jubilació a Andorra és cada vegada més difícil, especialment des de l'entrada en vigor dels canvis a la Llei de la Seguretat Social l'any 2009. I encara ho serà una mica més un cop el Consell General es posi d'acord amb la futura renovació legislativa presentada pel Govern. Però com a reducte de lleis anteriors, existeix actualment una disparitat en les pensions dels jubilats amb més de 6.000 euros de diferència. Així, hi ha exassalariats que estan cobrant una pensió de jubilació de 40 cèntims al mes. I paral·lelament, n'hi ha que cobren mensualment sous que tripliquen l'actual salari mig, fixat en 1.900 euros. Concretament, hi ha jubilats que reben cada mes de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social 6.232 euros.

En qualsevol cas, estem parlant d'un percentatge molt reduït del total de jubilats els que cobren aquestes xifres astronòmiques (a Espanya la pensió màxima que pot percebre un jubilat és de 2.548 euros mensuals), tenint en compte que la mitjana de les pensions se situa al voltant dels 540 euros. Segons es desprèn de l'execució pressupostària del segon semestre del 2013 de la CASS, a data 30 de juny de l'any passat hi havia 8.860 pensionistes (comptant també les pensions d'invalidesa passada la vellesa), dels quals 5.374 viuen al país i 3.486 són no residents. Els primers cobren de mitjana 706 euros, mentre que els segons molt menys: 160 euros al mes. És entre aquests segons, de fet, on trobem aquestes pensions de menys d'un euro.

A l'informe econòmic de la CASS també es fa una subdivisió per import de la pensió, que corrobora que són pocs els afortunats que tenen uns salaris superiors a la mitjana del país. Només el 2% dels jubilats cobren més de 2.000 euros, és a dir, menys de 200 persones. En canvi, el gran gruix dels jubilats, concretament un de cada tres, cobra menys de 240 euros. De fet, el 75% dels pensionistes cobra una prestació per sota el salari mínim, que és de 960 euros. El percentatge augmenta fins al 96% quan ens centrem únicament en els no residents.

Evidentment, com més anys cotitzats, més augmenta la mitjana de la prestació que perceben els jubilats. Els que han cotitzat més de 35 anys cobren de mitjana 1.245 euros al mes. En canvi, els que han cotitzat entre els 0 i els 5 anys cobren de mitjana 100 euros.

40 MILIONS L'ANY EN JUBILACIONS / Cobrin xifres petites o cobrin xifres grans cada mes, les prestacions dels jubilats suposen per la CASS una despesa de 43 milions d'euros l'any, segons consta al pressupost del 2013. I es tracta d'una xifra que ha de seguir pujant els propers anys, a la vegada que baixen els ingressos d'aquest capítol per la caiguda dels assalariats. Entre el juny del 2012 i el 2013 la xifra de pensionistes va augmentar un 2,6%, comptant a més dels jubilats els que cobren una pensió per viduïtat. Paral·lelament, la taxa de dependència al mes de juny es va situar en 3,67 assegurats actius per cada pensionista de la branca jubilació; un 3,2% menys que un any enrere.

fons de reserva de 935 milions/ El patrimoni total del fons de reserva de la branca jubilació ascendia a 935 milions d'euros el juny de l'any passat. Aquest fons s'inverteix principalment a través dels mercats financers (97%), i la resta són actius com capital risc, béns immobles i béns tangibles.

Una part important de les inversions en mercats financers està gestionada per entitats bancàries (89%) i una altra està invertida a curt termini (11%).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT