PUBLICITAT

Víctor Filloy: «El vial de Sant Julià hauria de ser l'obra significativa d'aquest Govern»

C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Filloy, al seu despatx durant l'entrevista concedida a EL PERIÒDIC. Foto: ÀLEX LARA

GERENT DE L'ACODA.

Després d'anys de caiguda estrepitosa, sembla que el sector de la construcció es pot prendre un respir. S'ha aturat la davallada de llocs de treball i tot apunta que fins i tot es podrà créixer durant el 2014. Amb més tranquil·litat que fa uns mesos, per tant, Filloy analitza la situació del sector.

–¿Com encareu aquest 2014?

–Amb optimisme. Seguirem guanyant llocs de treball, gràcies a aspectes com l'augment fins a 1 milió d'euros de la partida destinada als ajuts per a la rehabilitació d'edificis. Aquest 2013 va ser de 400.000 i es va esgotar. També augmenta el pressupost en obra pública, que passa d'uns 30 milions d'euros als 46 milions. És a dir, hi haurà una inversió forta en infraestructures del país. D'aquest pressupost, destaquem que hi ha molt augment de la partida destinada a edificis públics. Es rehabilitaran escoles i edificis antiquats. Està bé que el Govern entengui que ha d'invertir en el seu patrimoni.

–¿Hi ha pressupost per a la segona part del desviament de Sant Julià?

–No està al pressupost però sí que em consta que estan buscant fórmules de finançament. Alguna cosa es començarà aquest 2014, n'estic segur. Crec que ha de ser un dels objectius d'aquesta legislatura. A tots els Governs els agrada impulsar una infraestructura significativa i aquest no n'ha fet cap. Hauria de ser aquesta.

–Pel que fa al tema de l'intrusisme de les administracions, ¿s'ha pogut avançar o pactar algun punt?

–És un tema de difícil solució. La patronal del sector de la construcció es queixa que les administracions tenen personal dedicat al manteniment, però que actualment, degut a la reducció de costos, sobretot els comuns, més enllà de manteniment, també es dediquen a fer obra. I això causa un perjudici al sector. A un empresari li costa d'entendre que amb els seus diners i els seus impostos el Comú estigui pagant a gent perquè faci la feina que hauria de fer ell. Els comuns argumenten la dificultat actual econòmica i que han de donar feina als seus treballadors. No sé on estan els límits ètics, però ens costa d'entendre. Moltes vegades hem sentit que les administracions estan sobredimensionades, el que han de fer és avançar cap a les prejubilacions per tal de poder donar més feina als empresaris de la parròquia. Si no ho fan, difícilment es podrà reactivar l'economia de la parròquia.

–¿S'ha de mantenir la pròrroga de rebaixa del sòl aplicada pels comuns?

–No es pot fer molt en aquest sentit perquè hi ha una llei. Però creiem que els comuns haurien d'haver fet un acord per deixar-ho tots al mateix percentatge. No té sentit que un ho tinguin al 5, i el del costat al 15%.

–¿Quines mesures celebreu d'aquest Govern, i què seguiu demanant?

–Al 2012, quan va entrar el Govern li vam fer una sèrie de demandes i recentment en assemblea general vam fer una revisió respecte a en què ens havien fet cas i en què no. Els vam demanar una llei de la morositat o el pla Renova i ho han fet, però per exemple, no volen sentir a parlar d'establir una inspecció tècnica als edificis, d'externalitzar serveis de les administracions o de crear una llei de projectes estratègics.

 

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT