PUBLICITAT

Turisme es queda sense el milió per a la seva infraestructura

  • Els demòcrates voten a favor de l'esmena del grup mixt
E. G. O.
ESCALDES-ENGRODANY

Periodic
El ministre de Finances compareix davant la comissió legislativa Foto: ÀLEX LARA

Com a mínim es pot qualificar de «desconcertant» la situació viscuda ahir a la reunió de la comissió legislativa de Finances i Pressupsot, que va servir per tancar el debat sobre el projecte de pressupost per aquest 2014. Els consellers demòcrates van acabar votant a favor de l'esmena del grup mixt per la qual s'eliminava el milió d'euros per a una infraestructura turística. Va ser en una segona votació, després que es produís un empat amb un vot a favor del grup mixt i un en contra del grup socialdemòcrata. Més enllà del ja famós milió d'euros, també es va aprovar la reducció de l'IGI per a les estacions d'esquí, que quedarà fixat a un 1%. El text quedarà a disposició del ple a principis de la setmana vinent –falta aprovar l'informe del ponent–, i podrà ser votat el proper 23 de gener.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, va qualificar de «desconcertant» que els consellers demòcrates votessin a favor d'eliminar el milió d'euros per a una infraestructura turística, i valorava que era «una demostració més que el Govern i el grup demòcrata no s'entenen». L'esmena es va haver de votar dos cops. Primer es va produir un empat, afavorit per l'abstenció dels demòcrates, que en una segona votació van decantar la balança cap a l'acceptació de l'esmena del grup mixt. Rios hi va votar en contra, defensant la seva pròpia esmena en el mateix punt –que va ser rebutjada–, que proposava aprofitar la partida per iniciar el projecte d'estació nacional d'autobusos i que es votava just després de la del grup mixt.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, va expressar satisfacció per l'adopció de la seva esmena, que «restableix el respecte al Consell General».

IGI A L'1% PER A L'ESQUÍ / L'altre punt conflictiu en el debat de les esmenes del pressupost va ser la rebaixa de l'IGI per a les estacions d'esquí. Finalment quedarà establert en l'1%, gràcies als vots favorables dels demòcrates i l'abstenció del socialdemòcrata. El grup mixt manté la seva postura contrària: «considerem un error garrafal cedir a determinat lobby». Bartumeu va reiterar que, amb la mesura, el sector «pagarà menys que amb l'ISI» i va recordar que l'IGI es repercuteix al consumidor final, i per tant no suposa una càrrega per a les estacions. El president del grup parlamentari mixt va reconèixer que el de la neu «és un sector molt important pel país», però va lligat al comerç i a l'hoteleria, i encara que la neu sigui un gran atractiu, els turistes tampoc vindrien sense una infraestructura hotelera com de la què disposa el país, ni sense l'oferta comercial. Així va defensar que «no podem compartir que s'afavoreixi només un sector», cedint a un «lobby i al caciquisme». A més, va assegurar que aquests canvis als impostos envien «un mal senyal» cap a la comunitat internacional i als possibles inversors estrangers, doncs generen «inseguretat jurídica».

Els socialdemòcrates havien intentat transaccionar l'esmena, proposant un tipus del 2,5% i que s'estengués a Caldea i Naturlàndia, a més del transport de passatgers, però va ser rebutjada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT