PUBLICITAT

Finances fusiona duana i tributs com a pas previ de l'Agència Tributària

  • L'objectiu és millorar l'organització interna per a la gestió i la recaptació del conjunt de nous impostos
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre de Finances, Jordi Cinca, i el director del Departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, ahir Foto: TONY LARA

El ministre de Finances, Jordi Cinca, i el director d'Assumptes tributaris, Albert Hinojosa, van presentar ahir el nou Departament de Tributs i Fronteres (DTF) com a pas previ a la creació de l'Agència Tributària i de Fronteres que ha de gestionar el conjunt d'impostos de l'Estat. Cinca va argumentar la creació del DTF que fusiona els departaments existents de Duanes i Tributs per «la necessitat de millorar el funcionament i l'organització en la gestió dels impostos i adaptar-nos al nou marc fiscal», i va qualificar la fusió de «pas transitori i necessari». El ministre també va justificar la creació del DTF per «una qüestió de calendari» i va recordar que al llarg de l'any passat, tant Duanes com Tributs van centrar tots els esforços en orientar els obligats tributaris en el compliment de les primeres liquidacions de l'Impost sobre Societats (IS) i de l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE).

Cinca va explicar que «el 2013 ha estat un any molt carregat per abordar els canvis de funcionament que abordem ara» i es va referir a l'oportunitat de fer-los aquest any. «El 2014 no hi ha novetats tributàries, sinó que és un any per assentar els impostos que tenim fins l'entrada en vigor de l'Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) a començaments del 2015» va dir. I va afegir que «és un bon moment per afrontar canvis d'organització i per anar absorbint canvis informàtics cosa que també serà un pas important en la gestió dels impostos». El ministre també va recordar que l'última fase del desplegament del nou marc tributari serà l'entrada en vigor de l'IRPF i de la Llei de bases de l'ordenament tributari –«eina clau per al bon desenvolupament de la feina del DTF i més endavant de l'Agència Tributària»r.

Amb dimensió de país / Cinca va insistir en que «la nova proposta organitzativa respon a la realitat del país, per dimensió i per complexitat». I va argumentar que «estem fent un esforç important perquè a través d'aquesta fusió no calgui un nou dimensionament de treballadors sinó que amb dues o tres contractacions més per a llocs de treball molt tècnics i específics en les properes setmanes el nou departament quedarà completat». De fet, el DTF aglutina 103 treballadors procedents del departament de Duanes (53 agents) i del departament de Tributs (50 funcionaris de l'Administració general).

Per això, Cinca va voler donar resposta a una de les preocupacions més reiterades per la ciutadania i va dir que «l'esforç que fem per ajustar-nos i guanyar en eficiència és per evitar que el nou marc fiscal generi una maquinària feixuga i costosa per gestionar els impostos». I va tornar a insistir en que les noves contractacions serien justificades i puntuals.

Protecció de dades / De la mateixa manera, el ministre va voler tranquil·litzar els obligats tributaris matisant que «el DTF té una clara vocació de servei i que posa molt èmfasi en l'atenció al ciutadà, no només per donar resposta a les preguntes i consultes que se'ns facin arribar sinó també en la manera com es gestionaran les dades des del DTF». Tant el ministre com el diretor general del nou departament, Albert Hinojosa, van insistir en el control intern que s'exercirà perquè els funcionaris del DTF només accedeixin a les dades estrictament necessàries dels obligats tributaris i sobretot, que no en facin un mal ús. Una de les eines clau del DTF serà el cens d'obligats tributaris que s'ha dissenyat de manera que «no passi el que ha passat amb altres registres que han quedat obsolets i es pugui anar actualitzant» va concloure Cinca. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT