PUBLICITAT

DA rebutja crear un IGI reduït del 2'5% per al transport públic

  • El PS proposava la mateixa reducció per estacions, Caldea i el sector cultural
L. F .M
ANDORRA LA VELLA

El grup parlamentari socialdemòcrata està d'acord en la creació d'un IGI reduït, però no ho està en que sigui de l'1% i només per a les estacions d'esquí. Segons va explicar ahir el president del GPS, David Rios, «compartim que les estacions han de ser competitives i no incrementar els preus dels forfets, però l'1% significaria que paguen menys del que pagaven amb l'ISI. Per aquest motiu, van fer una proposta de transacció a l'esmena de DA, amb l'objectiu de crear un IGI reduït del 2,5%, i no només per a les estacions, sinó també per a altres sectors, entre ells el «transport de persones». Rios va explicar ahir que l'IGI ha repercutit en l'augment dels preus dels bitlles i que aquest acaba afectat a les persones «amb menys nivell adquisitiu».

Els socialdemòcrates també proposaven un tipus de gravamen reduït d'un 2,5% aplicable a Naturlàndia i Caldea, que, de la mateixa manera que les empreses que gestionen el transport públic, l'havien sol·licitat al Govern. I finalment també una reducció per a activitats i propostes culturals no finançades per les Administracions Públiques o parapúbliques, com les de les biblioteques, les visites a museus, galeries d'art, les representacions teatrals o l'organització d'exposicions entre d'altres.

Rios va lamentar que DA rebutges la proposta de transacció ja que «entenem que l'IGI anirà en aquest sentit i ja es podria haver fet bé».

EL COMERÇ / Per la seva banda, Socialdemocràcia i Progrés va enviar ahir un comunicat en el qual volia deixar palesa la seva posició en contra de rebaixar l'Impost General Indirecte (IGI) a només l'1% per al forfet de les estacions d'esquí. SdP defensa que «l'Estat andorrà ha esmerçat molts diners públics i esforços financers en forma d'infraestructures per facilitar l'accés a les estacions, garantir la seva seguretat i facilitar el seu abastament energètic» i que «el suport públic a les estacions d'esquí hi ha estat sempre que s'ha considerat que calia un cop de mà pública per uns negocis no públics, donada la importància estratègica». Segons aquest partit, «sortosament, malgrat la crisi, les estacions d'esquí continuen tenint força clientela any rere any» mentre que altres sectors econòmics, «dels que depenen milers de llocs de treball com el del comerç, estan en una situació més precària i abonen el 4,5% d'IGI». Per aquest motiu, i tal i com ja va exposar el membre del partit, Jaume Bartumeu, la setmana passada, «creiem doncs que no s'hauria de rebaixar l'IGI per ningú o hi hauria d'haver un IGI reduït per tothom, que seria el més just».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT