PUBLICITAT

Prevenir el gel en carretera

  • El nou model ?Harmonie' de l'AEMET permetrà fer «prediccions més exactes»
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: ANA/M.C.

El meteoròleg i cap de l'Àrea d'Innovació de l'Agència Estatal de Meteorologia d'Espanya (AEMET), José Antonio García-Moya, va presentar dimecres al vespre el nou model de predicció del temps de l'Agència, en el marc de la conferència Meteorologia i circulació hivernal de vehicles. La conferència es va realitzar per escalfar motors cara el 17è Congrés Internacional de condicions meteorològiques adverses en carreteres (SIRWEC), ja en marxa, i del 14è Congrés Internacional de Viablitat Hivernal (PIARC) que se celebrarà a Andorra la setmana vinent.

García-Moya va explicar que el nou model, anomenat Harmonie, permet fer «prediccions més exactes sobretot a llocs on hi ha molta varietat de terreny». Aquesta capacitat de detall millorarà, per exemple, la previsió de gel a les carreteres, segons va indicar el representant de l'AEMET.

Tal i com va exposar García-Moya, el nou model permet fer «una còpia més fidedigna» dels llocs amb una orografia important i millora la predicció del vent i de precipitació líquida en zones muntanyoses.

En el cas d'Andorra i en relació a la circulació de vehicles en època hivernal, el responsable de l'AEMET va indicar que ajudarà a «donar una previsió millor del gel a les carreteres», perquè mostrarà millor la baixada de temperatures i la diferència entre el refredament de l'asfalt de la carretera i els vorals amb herba o terra, va informar l'ANA.

L'objectiu de la sessió, tal i com va assenyalar durant la conferència el vicepresident Congrés de Viabilitat Hivernal, David Palmitjavila, és fer arribar el congrés «al màxim de població» i no només als especialistes. «Volem que sigui una festa de la viabilitat hivernal i del reconeixement de la gent que treballa en aquest món», va concloure.

Pel que fa al Congrés de Viabilitat Hivernal, a menys d'una setmana del seu inici, s'ha superat el miler de participants confirmats entre congressistes, empreses expositores i de maquinària, així com tècnics del concurs de conductors de llevaneus.

El Congrés se celebrarà a l'aparcament Vinyes, davamt de Govern. En total s'hi han instal·lat tres veles, amb una superfície total d'exposició propera als 4.500 m2. La més gran acollirà 38 expositors entre institucions i empreses.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT