PUBLICITAT

La meteorologia enemiga

  • Els hotelers lamenten unes prediccions desencertades que acaben amb cancel·lacions
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns turistes amb paraigües, un dia de pluja Foto: TONY LARA

Dijous 23 de gener. Predicció del temps per divendres i pel cap de setmana: neu, neu, neu. Intenses nevades a totes les cotes. I fred i vent. S'activa el dispositiu de nevades i el d'alerta per vent.

Divendres 24 de gener. Temps durant el dia: pluja, tampoc no excessiva, i temperatures suaus. El mateix temps que dissabte 25 de gener, tot i que ja sense aigua durant la tarda. I diumenge surt el sol, que decideix quedar-se tot el dia.

Aquest és el resum meteorològic del cap de setmana passat. Una bona notícia pels que preveien dos dies de mal temps. Però la realitat arriba massa tard per als hotelers i comerciants. Les prediccions del temps han motivat la cancel·lació de moltes reserves per part dels turistes, disposats a passar un cap de setmana a Andorra.

Però els pronòstics meteorològics més aviat desencertats pel passat cap de setmana no ha estat un fet aïllat aquesta temporada. De fet, des que va començar el 2014 que estem esperant una gran nevada anunciada pels meteoròlegs. Però aquesta encara no ha arribat.

«Cada vegada que arriba una notificació alertant que el temps no serà bo, arriben les cancel·lacions, que poden ser d'entre el 5 i el 15% del total», assegura el gerent de la Unió Hotelera, Òscar Julian. També en la mateixa línia s'han queixat les associacions d'Hostaleria de l'Alt Pirineu i l'Aran. Aquesta mateixa setmana han demanat al Servei Meteorològic de Catalunya que tingui «més cura a l'hora de fer les prediccions de temporals» ja que afecten directament els seus negocis. En el seu cas asseguren que les anul·lacions de reserves poden arribar fins al 50%. I aquí s'hi haurien de sumar el volum de famílies que, un cop vist la predicció, directament han decidit quedar-se a casa i no han iniciat un procés de reserva.

Però, ¿què es pot fer davant d'aquesta problemàtica? Evidentment no es pot dir als homes i dones del temps que menteixin. Però si potser fer més tasca «de conscienciació» abans que de predicció, exposa Julián. És a dir, si ha de nevar, explicar que cal dur el vehicle ben equipat, si ha de fer fred, portar la roba adequada. Per la seva part, els hotelers de l'Alt Pirineu demanen unes previsions més clares i concretes de les cotes de neu (això de «a totes les cotes» no els agrada) tot deixant una mica apartades les alarmes. «Si el servei meteorològic no té molt clar que hi haurà un gran temporal és millor no dir-ho, és normal que a l'hivern nevi», remarca a l'ACN el president dels hostalers de l'Alt Urgell, Miquel Àngel.

Pel que fa als hotelers andorrans, donen una mica la batalla per perduda. «Malauradament tenim poc poder», diu Julian. «S'ha tramès alguna vegada la queixa al Ministeri de Turisme i s'ha fet alguna gestió», exposa. Però poc s'ha avançat.

I tampoc sembla que la pressió dels hotelers del país veí estigui donant els seus fruits: Previsió per avui, neu, neu i neu (de nou). A totes les cotes. Dissabte de mal temps, un desastre, deixen entendre els meteoròlegs. Així que si mentre llegeixen aquestes línies surt el sol, recordi que algun hoteler estarà maleint de nou a l'home del temps.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT