PUBLICITAT

El Principat només recicla el 14,5% dels 5.000 envasos que genera

  • Andorra sostenible llança una companya per assolir l' ?Objectiu 1.200 tones' el 2015
L.F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El director de Medi Ambient, Marc Rossell, ahir. Foto: TONY LARA

Andorra genera cada any més de 73.000 tones de residus, dels quals 5.000 corresponen a envasos que cal depositar en el contenidor groc. L'any 2012, només se'n van reciclar el 14,5% (725 envasos). A diferència, doncs, del reciclatge de vidre que arriba al 70% i el de paper i cartró que és del 66%, en el cas dels envasos la xifra és molt inferior a la del objectiu europeu, que marca el límit en el 22,5%.

Per aquest motiu, i amb l'objectiu que «Andorra esdevingui un dels països capdavanters en matèria de recollida selectiva», el Pla Nacional de Residus s'ha fixat, de cara al 2015, aconseguir reciclar el 25% dels envasos, tal i com va explicar ahir el director de Medi Ambient, Marc Rossell. Per tal d'assolir-ho, s'ha engegat una campanya: Objectiu 1.200 tones. Cada envàs suma. Posa'l al groc, que pretén arribar a recollir 100 tones d'envasos cada mes durant aquest any. Rossell va destacar que cal implicar la ciutadania i el sector empresarial. De cara als primers, s'efectuarà una bustiada de passamans i els comuns repartiran 15.000 bosses per reciclar envasos lleugers. Pel que fa al sector empresarial, «una col·laboració imprescindible», Rossell va explicar que el 75% del sector hoteler ja participa activament en la recollida d'envasos, però que també cal implicar-hi la resta d'empreses del país. Per aquest motiu, des d'Andorra Sostenible es farà un porta a porta i es distribuiran contenidors grocs a les empreses que s'afegeixin a la iniciativa. La campanya també es pot consultar a través del web www.objectiu1200tones.com, on també es pot sol·licitar el contenidor groc.

¿ENVÀS ON VAS?/El director de Medi Ambient va explicar que per envasos entenem: ampolles de plàstic, llaunes, paper d'alumini, brics, bosses de plàstic, pots de iogur, porexpan i taps metàl·lics i de plàstic. A diferència de la campanya realitzada a Catalunya per separar els envasos, Rossell va recordar que Andorra compta amb el Centre de Triatge d'Envasos de la Comella , i que per tant, facilita el reciclatge d'aquest material, que va tot al contenidor groc. Finalment, la campanya també incorpora un premi per augmentar -ne la difusió: El groc té premi.

Aquest concurs, al qual es pot accedir a través del portal web, premiarà als ciutadans que facin reciclatge i que enviïn una fotografia «original, divertida i curiosa» relacionada amb la recollida selectiva d'envasos. El guanyador del concurs rebrà un viatge a Holanda per a dues persones, un dels països pioners, no només a Europa sinó també al món, en matèria de reciclatge i reutilització de residus.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT