PUBLICITAT

L'iPad serà gratuïta per als alumnes de primària

  • L'ús de l'eina electrònica s'implantarà el curs que ve a cinquè i sisè de primera ensenyança
  • En quatre anys el nou pla d'estudis cobrirà totes les etapes d'escolarització fins al batxillerat
EL PERIÒDIC
ORDINO

La ministra d'Educació i Joventut, Roser Suñé, va informar ahir durant la seva visita a l'escola de segona ensenyança d'Ordino que a partir del proper curs, el Pla estratègic de renovació i millora del sistema educatiu andorrà (Permsea), s'implantarà a primera ensenyança en els cursos de cinquè i sisè, i per tant, també s'hi introduirà l'ús de l'iPad. En aquest cas, però, les tauletes s'introduiran com a part del material curricular dels centres i, per tant, estaran a disposició dels grups de treball «quan els docents ho considerin necessari per al desenvolupament dels projectes». Això vol dir que les famílies no s'hauran de fer càrrec de la compra dels ipads sinó que es prepararà els alumnes i se'ls ensenyarà en els processos i usos d'aquesta eina per arribar a la segona ensenyança amb els coneixements adquirits per assimilar-la com a eina individual, va informar l'ANA.

Durant la visita d'ahir, els alumnes de l'escola andorrana de segona ensenyança d'Ordino van mostrar el treball realitzat en grup amb el nou sistema d'aprenentatge per competències i amb l'ús de l'ipad. Segons van explicar a la ministra, la cap d'estudis de l'escola, Maite Casals, i la directora de l'Escola andorrana, Ester Vilarrubla, la nova metodologia fomenta el treball en grup, ensenya a prendre decisions i a respectar les decisions dels altres, millora la creativitat, promou el desenvolupament de les competències digitals i millora la motivació dels alumnes.

Avaluacions / A més,Vilarrubla i Casals van argumentar que es fa una avaluació setmanal dels coneixements que s'han d'assolit en cada unitat de treball i un informe mensual amb les competències adquirides, el que permet un major seguiment per part dels centres i les famílies. A la qual cosa Suñé va afegir que la implementació del Permsea «ha donat una major cohesió entre el Ministeri i les escoles per la implicació en un projecte comú, progressar en la visió pedagògica i millorar la pràctica educativa». No obsatant això, Vilarrubla va reconèixer que «hi ha coses que anem reajustant» com el temps o el tipus d'activitats programades i Casals va matisar que els principals reptes en la implantació del Permsea es deuen al factor de la novetat.

TAULETES A L'AULA/ Suñé va explicar que al setembre s'implementarà el Permsea a cinquè i sisè de primera ensenyança, on l'ipad s'introduirà com a «eina grupal». Així, les famílies no hauran de fer-se càrrec de la compra de la tauleta, sinó que seran propietat del centre i formaran part del material curricular de l'aula. La decisió s'ha pres perquè es considera que el nivell dels alumnes per l'edat i pels hàbits de treball que requereixen aquests cursos és diferent dels de primer i segon de segona ensenyança que tenen «un treball més autònom», va apuntar la ministra. Les tauletes estaran a disposició dels grups quan els docents «ho considerin necessari per al desenvolupament dels projectes», va matisar. Tant Suñé com Vilarrubla van insistir en que «tenim clar l'eix metodològic, el treball en grup i l'aprenentatge per competències i, al voltant d'això, les eines que s'han de fer servir». I van confirmar la tria de la tauleta com a eina de treball però amb «la responsabilitat de transmetre als alumnes l'ús i les aplicacions de la tauleta per a l'aprenentatge i per al creixement personal».

En un comunicat posterior a la visita de l'Escola andorrana d'Ordino, el Ministeri també va explicar que a primera ensenyança es vol ensenyar «els processos» per arribar a la segona ensenyança amb la tauleta com a eina individual assimilada a l'aprenentatge. Per això el compromís dels mestres en les primeres etapes escolars serà reforçar l'ús responsable de les tecnologies digitals que els alumnes continuaran utilitzant a segona ensenyança. I conclou que el Permsea, «tal com està previst al full de ruta», s'implementa al tercer cicle de primera ensenyança —5è i 6é curs— el curs 2014-2015, i les tauletes digitals formaran part del material d'aula. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT